Urakoitsijan konkurssi voi tulla taloyhtiölle kalliiksi

Kirjoittanut Janne Laitinen 18.5.2021
Taloyhtiön remontin toteuttajaksi valittu urakoitsija voi mennä kesken urakan konkurssiin. Hylätyn oloinen työmaa on merkki talousvaikeuksista.

Vakuutukset eivät välttämättä kata aiheutuneita vahinkoja, kun urakoitsija on maksukyvytön ja työt jäävät kesken. Taloyhtiön kannattaakin sekä tarkistaa että seurata urakoitsijan luottotietoja. Tilaajille

Ensimmäinen merkki taloyhtiölle urakoivan rakennusliikkeen talousvaikeuksista voi olla, että urakoitsija mahdollisine aliurakoitsijoineen katoaa työmaalta.

– Työmaa jää heitteille. Taloyhtiö saattaa kuulla pääurakoitsijan aliurakoitsijoilta, että heillä on palkkoja saamatta, kertoo asianajaja, varatuomari Kimmo Rytkönen Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervasta.

Kiinteistöalaan erikoistunut asianajotoimisto edustaa asunto-osakeyhtiöitä muun muassa urakkariidoissa. Tapauksia, joissa työ jää kesken urakoitsijan konkurssin takia, on useita vuosittain.

Jos velkoja hakee urakoitsijaa konkurssiin, urakoitsija ilmoittaa siitä asiakkaalleen. Ilmoitus voi tulla täytenä yllätyksenä.

– Urakkasopimusta tehtäessä luottotiedot ja tilinpäätökset saattavat olla kunnossa eikä yrityksellä ole verovelkaa. Silti voi tulla äkillinen käänne.

Yhtiöllä saattaa olla monta työmaata käynnissä, eikä rahaa tule mistään menojen kattamiseen. Urakkariidat voivat viivästyttää saatavien perimistä.

– Rakennusala on suhdanneherkkä, ja tilanteet muuttuvat nopeasti, Rytkönen toteaa.

Taloyhtiö voi purkaa urakkasopimuksen

Tieto konkurssista voi olla järkytys taloyhtiön asukkaille. Pahimmillaan putkiremontti jää puolitiehen ja asunnoissa on rakenteita auki.

– Tilanne aiheuttaa ymmärrettävästi huolta ja haittaa asumiselle. Siksi on keskeistä, että taloyhtiö aloittaa tilanteesta tiedottamisen asukkailleen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, Rytkönen sanoo.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Janne Laitinen

Kirjoittaja: Janne Laitinen

Asunto-osakeyhtiöt ovat journalistille hedelmällinen aihe. Niissä yhdistyvät human interest, talous, rakentamisen trendit ja ympäristökysymykset. Taloyhtiöt ovat koteja, yhteisöjä ja sijoitus- ja investointikohteita. Niiden verotus ja sääntely vaikuttaa monen elämään – myös allekirjoittaneen.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Janne Laitinen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 3/2021

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Rahoitus Taloyhtiön johtaminen