Taloyhtiön asukas loi kaikkien iloksi upean kalliopuutarhan

Kirjoittanut Reija Ypyä 31.5.2024
Kuva: Susa Junnola

Helsingin Jakomäessä olevan taloyhtiön monilta parvekkeilta on hyvät näkymät upealle kalliopuutarhalle, joka syntyi ja voi hyvin aktiivisen asukkaan ansiosta.

Värikäs kukkakeidas on kalliolla suoraan Valve Tublin parvekkeen alapuolella. Asunto-oy Jakometsän ensimmäisestä kerroksesta avautuva kukkameri ilahduttaa häntä joka päivä.

– Muuttaessani taloon unelmoin ikkunastani näkyvästä puutarhasta. Taloyhtiössä puutarhasuunnitelmaani suhtauduttiin heti myönteisesti. Vain puita ja syötäviä kasveja en saa istuttaa. Vuonna 2015 tein kirjallisen sopimuksen taloyhtiön kanssa. Yhtiölle ei tule kustannuksia puutarhasta, vaan se on minun harrastukseni, josta on iloa koko taloyhtiölle ja myös ohikulkijoille, Tubli toteaa.

Jylhän luonnonkallion sopukoihin istutetut matalat kivikkokasvit kukkivat alkukesällä niin, että koko rinne on kuin kukkatilkkutäkki. Istutuksia on sekä kuivan paahteisessa kivikossa että kosteissa varjopaikoissa. Multaa on vain vähän, joten olosuhteet sopivat kuivuutta kestäville kivikkolajeille. Aurinko porottaa kalliolle koko päivän. Sen alapuolella on hiukan varjoisampi paikka.

– Tavoitteeni on, että väriloistoa olisi kesästä syksyyn saakka. Puutarha ei ole koskaan valmis, se elää ja muuttuu koko ajan.

Kauniit ja käytännölliset kivipolut

Tubli puuhaa usein aamusta iltaan puutarhassa, ja sen kautta hän on tutustunut moniin ihmisiin. Aluksi pihaparlamentin herrat kutsuivat häntä Kukkatytöksi, mutta nyt kaikki jo tuntevat Tublin.  

– Siirrän joka vuosi kasveja uusiin paikkoihin, jos huomaan, etteivät ne viihdy entisessä kohdassa. Puutarhassani on paljon laukkakasveja, sillä ne kukkivat kauniisti ja eri aikaan.

Tubli ei sen kummemmin suunnittele puutarhaa, vaan toimii tunteella. Toki hän kirjoittaa jokaisen istuttamansa kukan nimen ylös, missä se viihtyy ja milloin kukkii.

– Istuttaessani uuden kukan, annan sille alussa vettä, mutta pian sen pitää pärjätä omillaan. Näin se kasvattaa juuret syvälle. Merkkasin juuri naruilla pienet tulppaanit, jotka eivät oikein näy muiden kasvien joukosta. Syksyllä siirrän ne muualle.

Puutarhamyymälä on minulle kuin karkkikauppa!

Tubli on tehnyt puutarhaan kivipolkuja kävelemistä varten. Kiven pitää olla noin 41 kengän kokoinen ja mahdollisimman litteä, jotta sen päälle voi astua mukavasti. Kivi kerää kosteutta, ja kesän kuivuudessa kukka pärjää kiven lähellä.

Perennoista suurin osa selviää vuodesta toiseen, mutta Tubli istuttaa aina uuden kukan aluksi varjoisaan kohtaan. Kun siitä tulee iso pensas, hän jakaa kasvia moneen paikkaan.

– Ostan usein pari kasvia kerrallaan, ja seuraan niiden selviämistä täällä. Puutarhamyymälä on minulle kuin karkkikauppa!

Naapurit ovat jo oppineet, että kukintansa lopettaneet pääsiäisnarsissit tuodaan Tublille. Hän upottaa väsähtäneet kukat nurmikon sisään.

– Myös puutarhamyymälän alelaarista saa ohikukkineita mutta terhakoita kukkia edullisesti. Olen tehnyt niistä hyviä löytöjä, sillä minua ei haittaa odottaa kukintaa seuraavaan vuoteen.

Luonnon aineet tuholaistorjuntaan

Tubli osti Jakomäen kotinsa tammikuussa 2013. Hän kehuu aluetta luonnonläheiseksi ja rauhalliseksi, ja palvelut ovat hyvät. Vasta myöhemmin hän kuuli alueen rauhattomasta maineesta. Jota se on ollut 70-luvulla, mutta ei enää. Tubli osallistui kerran Avoimet puutarhat -päivään, ja yllättyi, kuinka paljon vieraita kävi ihastelemassa hänen puutarhaansa.

Tubli käyttää puutarhassa torjunta-aineena virolaista vihreää saippuaa, jota hän liuottaa veteen ja suihkuttaa kasveille. Hän ripottelee myös cayennepippuria krookuksille, mikä saa kanit jättämään ne rauhaan.

– En käytä myrkkyjä, koska pörriäiset ovat tärkeitä puutarhassa. Rusakoille minulla on tarjolla talvella iso salviapensas, jotta ne jättäisivät kukat rauhaan. Kesällä ne syövät, mitä haluavat.

En käytä myrkkyjä, koska pörriäiset ovat tärkeitä puutarhassa. Rusakoille minulla on tarjolla iso salviapensas.

Tubli kiittää puutarhan merkitystä hyvinvoinnilleen. Luonnolla on parantavaa voimaa, ja mieli rauhoittuu kauniilla pihalla.

– Voin kykkiä pihalla tuntikausia. Siellä on niin hyvä olla, että unohdan muut asiat. Saan raitista ilmaa ja kiitostakin ihmisiltä. Toteutan puutarhaa intohimolla ja ilolla, sillä rakastan kasvien kanssa puuhastelua. Olen todella kiitollinen taloyhtiölle, että minulle annettiin mahdollisuus tehdä tätä.

Asunto-oy Jakometsän hallituksen puheenjohtaja Luka Heinonen kertoo, että taloyhtiön aktiivisen asukkaan, Valve Tublin tekemä puutarha on tuonut paljon iloa alueen asukkaille.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Luka Heinonen kiittää, että Tubli hoitama kalliopuutarha tuo paljon väriä ja iloa pihalle. Se lisää viihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä taloyhtiössä.

– On mukavaa nähdä hänet puuhailemassa puutarhassa. Ruokahalu kasvaa syödessä ja nyt laitamme istutuslaatikoita myös sisäpihalle puolivarjoisiin paikkoihin. Tubli auttaa taloyhtiötä hankinnoissa, koska hän tietää, missä kukat ja yrtit viihtyvät. Ympäri Jakomäkeä tiedetään, että meidän pihamme on erityisen nätti.

Lisää aiheesta: Saako taloyhtiön pihalle tehdä puutarhan? Lue lakiasiantuntijan vinkit.

Reija Ypyä

Kirjoittaja: Reija Ypyä

Toimittajana minua kiinnostavat asumiseen liittyvät hauskat ja usein yllättävätkin tarinat. Olen vannoutunut kerrostaloasuja, ja vuosi omakotitaloasumista sai minut palaamaan huolettomaan kerrostaloasumiseen. On ihana juoda aamukahvia viidennessä kerroksessa avaraa maisemaa ihaillen.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Reija Ypyä →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Piha