Lakipulma: Saako taloyhtiön pihalle istuttaa kukkia tai perustaa puutarhan?

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 16.5.2024
Kuva: iStock

Valtaosassa taloyhtiöitä yhtiön pihat kuuluvat yhtiön hallintaan. Tällöin lähtökohtana on, että yksittäinen osakas ei voi omin päinsä tehdä istutuksia pihalle. Tämän vuoksi ennen puutarhahommiin ryhtymistä pitää kysyä hallitukselta lupa.

Hallitus voi päättää, tai yhtiökokouksessa voidaan sopia, käytännöistä joilla piha-aluetta saa hyödyntää puutarha- tai kukkaistutuksiin. Esimerkiksi viljelylaatikoissa voidaan sopia olevan kiertävä vuoro tai muu järjestely, jolla voidaan varmistaa, että halukkaat pääsevät hyödyntämään niitä.

Monet taloyhtiöt erottuvat edukseen juuri kukkaistutusten vuoksi. Yleensä istutusten takana on yksittäinen tai yksittäiset asukkaat, jotka ovat hallituksen luvalla päässeet upottamaan puutarhatöihin syyhyävät sormensa multaan. Parasta onkin, jos omasta taloyhtiöstä löytyy innokas puutarhuri, joka hoitaa homman ilman häiriöitä, ja koko talon muut asukkaat pääsevät nauttimaan kauniista lopputuloksesta.

Lakipulma-palsta on Kotitalolehti.fi:n oma lakipalsta, jossa kysymyksiin vastaa Isännöintiliiton lakiasiantuntija Sara Rintamo. Uusi kysymys julkaistaan joka kuukausi. Lähetä kysymyksesi: toimitus@kotitalolehti.fi. Toimitus valitsee palstan kysymykset.

Lue aikaisemmin julkaistuja Lakipulmia: Lakipulma: Mitä pitää ottaa huomioon taloyhtiön kevättalkoiden järjestämisessä? – Kotitalo (kotitalolehti.fi)

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Piha