Helsinkiläinen taloyhtiö sai vuosia sitten yllättävän miljoonaperinnön – näin perintörahoja on käytetty

Kirjoittanut Taiga Häkkilä 4.4.2023
Aleksi Poutanen

Helsinkiläinen Asunto-osakeyhtiö Saariniemi sai viisi vuotta sitten yllättävän miljoonaperinnön taloyhtiön pitkäaikaiselta asukkaalta. Kuvassa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Atro Ranta-aho.

Joitakin vuosia sitten helsinkiläinen taloyhtiö nousi medioissa esille saatuaan yllättävän jättiperinnön taloyhtiön pitkäaikaiselta asukkaalta. 

Onni Lindfors testamenttasi Siltasaaren Pitkäsillanranta 17:ssa sijaitsevalle asunto-osakeyhtiö Saariniemelle kaksi omistamaansa asuntona sekä merkittävän määrän arvopapereita. Yhteensä perinnön arvo oli huimat 7,3 miljoonaa euroa. 

Lindforsilla ei ollut perillisiä tai elossa olevia lähiomaisia. Syy perinnön jättämiselle oli Lindforsin kiintymis taloyhtiöön. Lindforsin perhe asui vuonna 1912 valmistuneessa taloyhtiössä jopa kolmessa sukupolvessa.

Perintöä käytetty kunnossapitoon 

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Atro Ranta-aho kertoo, että varoille tehtiin heti alkuun sijoitussuunnitelma. Taloyhtiön hallituksessa on osaamista finanssialalta ja sijoituksia seurataan aktiivisesti. 

–Sijoitussuunnitelmassa on pysytty ja osakkeet tuottavat tasaista osinkovirtaa. 

Lindfors toivoi testamentissaan, että perintövarat käytetään taloyhtiön kunnossapitoon. Perintörahoja onkin käytetty taloyhtiön sisäpihan julkisivuremonttiin sekä pihakannen kunnostukseen, ulko-ovien kunnostukseen sekä Lindforsin toisen asunnon kunnostukseen – perinteitä kunnioittaen. Nykyään Lindforsin molemmat asunnot on vuokrattu. 

–Osinko- ja vuokratuoton takia hoitovastikkeet ovat pysyneet varsin maltillisina, vaikka kustannukset ovat nousseet vuosien saatossa ja kiinteistöstä on pyritty pitämään huolta, Ranta-aho pohtii. 

Perintöä on edelleen käyttämättä, sillä suurin osa siitä oli alun perinkin sidottu arvopapereihin ja huoneistoihin, eikä suuria osakemyyntejä olla haluttu toteuttaa.

–Ainoa kerta, kun osakkeita jouduttiin myymään isoja määriä, oli perintöveron maksun yhteydessä. Summa oli merkittävä.  

Ranta-ahon mukaan taloyhtiö päivittää juuri pitkän tähtäimen hoitosuunnitelmaa, jonka mukaan tullaan suunnittelemaan ja tarvittaessa viemään yhtiökokouksiin käsiteltäviksi uusia hankkeita. 

–Varmasti tulee eteen tilanteita, joissa osakkaiden pitää punnita osakemyyntien tuomaa kertaluonteista rahallista helpotusta ja verrata sitä osinkotuottoon sekä pitkän tähtäimen arvonnousuun. 

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Atro Ranta-aho ja Onni Lindforsin muistolaatta.

Taloyhtiön asuntojen arvostus noussut 

Lindfors toimi taloyhtiössä pitkäaikaisena hallituksen jäsenenäTaloyhtiö on kunnioittanut Lindforsia ja hänen taloyhtiön hyväksi tekemää työtänsä muistolaatalla.

-Helmikuussa tuli viisi vuotta täyteen siitä, kun laatta on asennettu talon julkisivuun. On mukava huomata, että kovin moni alueella liikkuva on pysähtynyt lukemaan Onnin tarinan. 

Näkyvän muistolaatan lisäksi Lindforsin perintö näkyy myös taloyhtiöiden asukkaiden taloudessa.

–Uskon, että tavalliselle osakkaalle perintö on näkynyt siten, että hoito- sekä lainavastikkeet ovat pysyneet hyvin maltillisina. Tämä on hyvä, sillä talossa on paljon isoja asuntoja ja osa asukkaista on vanhempia, joten heillä ei ole painetta muuttaa pois kustannusten noustessa, Ranta-aho sanoo. 

Ranta-ahon mukaan taloyhtiöstä ei juuri tule myyntiin asuntoja. 

–Perintö varmasti näkyy myös asuntojen arvostuksessa. Kun meidän asuntomme taloyhtiössä kävi perheellemme liian pieneksi, emme myyneet asuntoa, vaan jätimme sen vuokralle ja käytimme asuntoa vakuutena seuraavan asunnon lainaan. Asunnon arvon nousu pankin silmissä oli merkittävä, ja iso osa siitä oli yhtiön varallisuudesta johtuvaa. Osakashan nimensä mukaisesti omistaa osan asuntoyhtiötä, ja jos yhtiöllä menee hyvin, niin osakkeiden arvo nousee. 

Lue lisää: Tällainen oli mies, joka testamenttasi 7,3 miljoonaa euroa taloyhtiölleen Helsingissä – Onni Lindforsille talo Siltasaaressa edusti ”lapsuuden onnellista aikaa”

Taiga Häkkilä

Kirjoittaja: Taiga Häkkilä

Haluan tuoda asumisen aiheita monipuolisesti esille. Toimittajana innostun erityisesti arkisista vinkeistä ja yhteisöllisistä tarinoista. Taiga Häkkilä työskenteli Kotitalo-median verkkotuottajana toukokuuhun 2023 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Taiga Häkkilä →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Kunnossapito Rahoitus