Miten uusia taloyhtiösauna?

Kirjoittanut Minna Huuhka 19.2.2019

Ovatko huoneistojen saunat vajaakäytössä tai varastoina? Voisi olla järkevää rakentaa yhteinen taloyhtiösauna tai päivittää jo olemassa olevaa saunaa esimerkiksi putkiremontin yhteydessä.

Hieno taloyhtiösauna on myyntivaltti siinä missä huoneistosaunatkin. Jos rakennuttaa lisäksi vaikkapa uima-altaan tai terassin, se voi olla asukkaiden ja tulevien osakkaiden mielestä paljon parempi vaihtoehto kuin monta pientä huoneistosaunaa.

Kerrostalon vintille rakennettavalle taloyhtiösaunalle saa melko helposti rakennusluvan. Tasakattoisissa taloissa saunan voi rakentaa katon päälle, jolloin saunaan on helppo tehdä myös näyttävä kattoterassi.

Vintin vesieristys on kuitenkin teknisesti vaikea ja kallis toteuttaa. Tasakatolle rakennettava sauna ei tule halvaksi sekään. Niinpä kellarissa sijaitsevan taloyhtiösaunan perusteellinenkin korjaus tulee halvemmaksi kuin siirto-operaatio. Luultavasti hintaero ratkaisee taloyhtiössä päätöksen – ja sauna pysyy kellarissa.

Sauna voi sijaita myös talon sisääntulokerroksessa. Sinne saadaan ainakin kunnolla valoa ja raitista ilmaa suoraan ulkoa.

Sisustuksella kylpylätunnelmaa

Kellariin sijoitettujen taloyhtiösaunojen yleisimmät ongelmat ovat niiden huono kunto ja erityisesti huono ilmanvaihto. Jos ilmanvaihto ei toimi, saunan puiset rakenteet ja verhoilut menevät nopeasti huonoon kuntoon.

Kun taloon tehdään peruskorjaus tai esimerkiksi putkiremontti, saunaremontti kannattaa toteuttaa samalla kertaa. Kellarisaunaa voi yrittää parannella uusimalla ilmanvaihdon, paneloinnit, lauteet, kiukaan ja pesutilat. Sisustuksella voi yrittää loihtia saunaan kylpylätunnelmaa.

Korttelisauna tekee paluun

1900-luvun alkupuoliskolla kaupunkilaiset peseytyvät ja saunoivat korttelisaunoissa. Korttelisaunoja oli parhaimmillaan pelkästään Helsingissä 150, mutta niiden suosio hiipui sähkökiukailla toimivien talosaunojen ja uimahallien yleistyttyä.

Korttelisaunat ovat vähitellen tekemässä paluuta.  Vaikka kellarisaunoissa ja huoneistosaunoissa saunotaankin vielä pitkään, uudisrakentamisessa puhaltavat jo uudet tuulet.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Sauna