Suomalaiset hankkivat kiihtyvällä tahdilla asuntoja Tallinnasta

3.6.2016
Viron, erityisesti Tallinnan, asuntomarkkinat kiinnostavat suomalaisia sijoittajia.

Jos suunnittelee ensimmäistä kansainvälistä asuntokauppaa, Tallinna on helppo kohde, lähellä ja tuttu. Kaupanteossa ja kerrostaloasunnon omistamisessa on kuitenkin eronsa Suomeen verrattuna.

Tallinna ja Viro ovat juuri nyt vetovoimainen kohde suomalaisille asunnon ostajille. Asuntokanta on Virossa vanha. Virolaisten tulot ovat viime vuosina nousseet nopeammin kuin asuntojen hinnat, ja kysyntää uusille asunnoille riittää. Rakennusbuumi ei ainakaan hetkeen hellitä.

Sijoittajat uskovat vahvasti hintojen nousuun. YIT:n mukaan joillekin rakenteilla oleville kohteille odotetaan jopa 60-100 prosentin tuottoa. Varovaisimmat arviot liikkuvat kymmenen prosentin vuotuisessa tuotossa. Hintataso on alhainen esimerkiksi Helsinkiin verrattuna, mutta hintaero pienenee koko ajan.

Näin kauppaa tehdään

Virossa kaikki asuntokaupat ovat YIT:n mukaan kiinteistökauppoja ja ne vahvistetaan notaarilla. Kauppakirjat ovat vironkielisiä ja kaupantekotilanteessa on lain mukaan oltava aina läsnä tulkki, joka varmistaa, että ulkomainen ostaja ymmärtää kaiken, mitä kauppakirjoissa sovitaan.

Aluksi tehdään velvoiteoikeudellinen sopimus ja maksetaan 20 prosenttia kauppahinnasta. Loppusumma maksetaan kaupantekohetkellä, kun asunto on valmis ja tarkastettu.

Virolaiseen tyyliin asunnot myydään niin, että lattiat ja saniteettitilat on viimeistelty, mutta keittiössä ei yleensä ole kalusteita ja kodinkoneita valmiina.

Virossa ei ole asunto-osakeyhtiöitä

Ostipa asunnon sitten itselleen kaupunkimökiksi, kakkoskodiksi tai sijoituksena, kannattaa muistaa, että Virossa ei ole asunto-osakeyhtiöitä, vaan kerrostalot muodostuvat kiinteistöistä. Asukkaat siis omistavat asuntonsa ikkunoineen, seinineen, kattoineen ja lattioineen. He voivat remontoida asuntoaan ulkoa ja sisältä kuten haluavat.

Kerrostaloasuntojen osakkailla on usein asuntoyhdistys. Yhdistys kerää vastiketta, jolla maksetaan vesi- ja jätemaksut sekä yhteisten tilojen huoltokulut. Asunnon omistaja kuuluu asuntoyhdistykseen, jossa päätökset tehdään enemmistöpäätöksellä. Kullakin omistajalla on yksi ääni.

On myös hyvä huomioida, että isännöintipalvelut tekevät vasta tuloaan Virossa.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa