Saako auton pestä taloyhtiön pihassa?

Kirjoittanut Ida Levänen 27.6.2019
Päätöksen autopesun sallimisesta tai kieltämisestä oman taloyhtiön omassa pihassa tekee taloyhtiön hallitus.

Päätöksen autopesun sallimisesta tai kieltämisestä oman taloyhtiön omassa pihassa tekee taloyhtiön hallitus. Päätöstä rajoittavat ja ohjaavat kunnan ympäristönsuojelumääräykset.

Usein toistuva tai ammattimainen auton pesu on sallittu ainoastaan tähän tarkoitukseen rakennetulla pesupaikalla, josta jätevedet johdetaan jätevesiviemäriin, todetaan esimerkiksi Helsingin, Tampereen ja Turun ympäristömääräyksissä.

Liuotinpesuaineen imeyttäminen maahan on aina kiellettyä.

Satunnainen pesu myrkyttömillä pesuaineilla on sallittua niin, että pesuvedet voidaan imeyttää maaperään. Liuotinpesuaineen imeyttäminen maahan on aina kiellettyä.

Helsingissä viranomaiset ovat linjanneet, että pesu on usein toistuvaa silloin, kun pesukertoja on enemmän kuin yksi kuussa. Teoriassa helsinkiläisen taloyhtiön hallitus voisi siis sallia yhden auton pesun myrkyttömillä pesuaineilla kerran kuussa.

Useimmiten taloyhtiöiden pihat ovat kuitenkin asfaltoituja tai laatoitettuja. Niiltä pesuvesi ei imeydy maahan, jolloin pesu on kielletty.

Oulussa ympäristömääräyksiin puolestaan on kirjattu, että yli kymmenen huoneiston kiinteistöjen pihoissa auton pesu on kokonaan kielletty. Pohjavesialueilla, rannoilla ja kaduilla pesu on aina kielletty.

Lue lisää: Pölyt ja kurat veks autosta taloyhtiön pihalla?

Ida Levänen

Kirjoittaja: Ida Levänen

Ida Levänen työskenteli Kotitalo-lehden julkaisupäällikkönä alkuvuoteen 2019 saakka.  

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Ida Levänen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki