Pölyt pois ja kurat veks autosta taloyhtiön pihalla?

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 18.6.2013

Pesen ja siivoan auton aina juhannuksen kunniaksi. Puhtaassa ja siistissä autossa on paljon mukavampi matkustaa juhannuksen viettoon kuin pölyisessä ja kuraisessa autossa.

Auton sisätilat voi siistiä ja imuroida taloyhtiön pihalla, mutta auton peseminen parkkipaikalla on yleensä kielletty taloyhtiön autopaikkasäännöissä tai järjestyssäännöissä. Tämä siksi, että autopaikat on tarkoitettu pysäköintiä varten, ei pesupaikaksi.

Lisäksi auton pesemisestä aiheutuu ympäristöhaittoja. Siksi monet kunnat ovat kieltäneet auton pesemisen rakennetulla alueella.

Pesukielto autopaikkasääntöihin

Jos asukas pesee autonsa monta kertaa kesän aikana parkkipaikalla, taloyhtiön johto eli isännöitsijä ja hallitus voivat jopa irtisanoa autopaikan vuokrasopimuksen, jos paikka on taloyhtiön hallinnassa. Jos osakas hallitsee autopaikkaa, taloyhtiön johto voi antaa varoituksen.

Selvyyden vuoksi suosittelen, että taloyhtiöön laaditaan autopaikkasäännöt, joissa auton peseminen taloyhtiön pihalla kielletään. Autopaikkasäännöissä on hyvä myös selkeästi kertoa, mitä tapahtuu, jos autopaikkaa käyttää väärin.

Lisää pysäköinnistä ja taloyhtiön autopaikoista Asuminen taloyhtiössä -oppaassa.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

2 kommenttia

  1. Asumiseen liittyvät säännöt ja ohjeet on ihan ok mutta jossain kulkee raja. Auton pesun kohdalla raja kulkee siinä, onko auton pesusta oikeasti jotain haittaa. Se, mihin parkkipaikka on tarkoitettu, ei todellakaan ole mikään peruste. Parkkipaikan tarkoitus muutetaan yhdellä päätöksellä. Toisaalta luonnon pilaantuminen on huono peruste sekin, sehän on kiinni pesuaineesta. Muutenkin on vaikea nähdä, että auton pesun salliminen parkkipaikalla voisi olla ihan oikea ongelma, koska usein parkkipaikoilta puuttuu vesipisteet ja peseminen on yhtä sähläystä sankojen kanssa.

    Toki jos pesussa käytetään vettä taloyhtiön hanasta, voidaan silloin kieltää taloyhtiön veden ottaminen. Kunnan ohjeistus on toki hyvä välittää osakkaille, ja asettaa silloin kielto jos vaikuttaa että taloyhtiö rikkoo kunnan asetuksia. Mutta huvin vuoksi kieltoja ei tule antaa, eikä varsinkaan uhata rangaistuksilla.

    Itse olen isännöitsijä pienessä yhtiössä. “taloyhtiöstrategiamme” on : pykälät hiiteen. Ei tulisi mieleenikään kieltää auton pesua pihassa. Asukkailla on oikeus myös asua, ja tehdä asumiseen liittyviä juttuja. Kun seuraan muiden taloyhtiöiden “kieltostrategioita”, ei voi kun pudistella päätään.

  2. Niinpä niin. Tuo “monta kertaa” voi tarkoittaa milloin mitäkin. Olen itsekin autopaikkasääntöjen kannalla ehdottomasti – ihan vain väärinkäsitysten välttämiseksi!

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Parkkipaikat Piha