Remontti lopetti asunnoissa hikoilemisen ja toi yli kymppitonnin vuosisäästöt

Kirjoittanut Piia Kunnas 26.5.2020
Taloyhtiön hallituksen jäsen Matti Kupari oli vakuuttunut, että maalämpöön siirtyminen kannattaa. Kuva: LeaseGreen

Helsinkiläinen taloyhtiö siirtyi kaukolämmöstä maalämpöön hallituksen jäsenen Matti Kuparin innostuttua asiasta. Energiaremontti ostettiin palveluna, jossa yhtiö maksaa kuukausimaksua 15 vuoden ajan. Tilaajille

Helsinkiläisen taloyhtiön hallituksen jäsen Matti Kupari oli vakuuttunut siitä, että yhtiön kannattaisi tehdä energiaremontti ja siirtyä kaukolämmöstä maalämpöön. Oli 2010-luvun puoliväli, ja hän oli ollut mukana toisen taloyhtiön maalämpöprojektissa. Laskelmiin perehtyminen osoitti, että maalämmöllä saataisiin merkittävää säästöä.

Asunto-osakeyhtiö Mannerheimintie 106:een oli kuitenkin hankittu uusi lämmönvaihdin viisi vuotta aiemmin. Siitä oli vielä lainaa jäljellä, joten kaikki osakkaat eivät innostuneet heti energiaremontista Kuparin tavoin. Asia jäi hautumaan pariksi vuodeksi.

Tänä aikana taloyhtiössä hankittiin lisää tietoa maalämmöstä: kuultiin energiayhtiön edustajia ja maalämpöasiantuntijoiden arvioita takaisinmaksuajoista.

Asiaa käsiteltiin myös yhtiökokouksissa. Vuonna 2017 yhtiökokouksessa päätettiin aloittaa taloyhtiön kaukolämmöstä maalämpöön siirtävän hankkeen valmistelu. Varsinainen remontti alkoi syksyllä 2018.

Remonttirahoitus leasing-tyyppisellä ratkaisulla

Mannerheimintie 106:n energiaremontti ostettiin palveluna. Kumppaniksi valikoitui kiinteistöjen energiankäytön tehostamiseen ja älykkäisiin ratkaisuihin erikoistunut cleantech-palveluyritys LeaseGreen, joka toimi hankkeen pääurakoitsijana.

Yritys kartoitti taloyhtiökohtaisen säästöpotentiaalin, teki suunnitelmat, huolehti viranomaisluvista ja nimesi projektipäällikön johtamaan hanketta.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Piia Kunnas

Kirjoittaja: Piia Kunnas

Isännöintiliiton tuottajana autan Kotitalo-median lukijoita saamaan tietoa ja inspiroitumaan erilaisista taloyhtiöasumisen aiheista.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Piia Kunnas →

Päivitetty 18.12.2020 Päivitys 18.6. Lisätty tieto taloyhtiön voittamasta Helsingin ympäristöpalkinnosta.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Korjaushanke Rahoitus