Tietosuoja: Rappujen nimitauluja ei tarvitse poistaa

Kirjoittanut Ida Levänen 6.2.2019
Kuva: Aleksi Poutanen

Uutinen siitä, että tietosuoja-asetus (GDPR) vaatisi rappukäytävien nimitaulujen poistamista, ei pidä paikkaansa. Rappujen nimitaulut eivät muodosta henkilörekisteriä.

Savon Sanomat uutisoi, että Kiinteistöliiton mukaan EU:n tietosuoja-asetus voisi aiheuttaa sen, että nimitaulut joudutaan poistamaan taloyhtiöiden rappukäytävistä.

Tieto on virheellinen.

– Porraskäytävien nimitaulut eivät sellaisenaan muodosta henkilörekisteriä, vahvisti Markus Myhrberg asianajotoimisto Lexiasta.

Myhrberg esiintyi Isännöintiliiton tietosuoja-asetusta koskevassa koulutuspäivässä torstaina 15.2. Tilaisuuteen osallistui yli 130 isännöinnin ammattilaista. Saman tiedon vahvistivat oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Anu Talus ja tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio Helsingin Sanomille.

– Juuri tällaisiin pieniin arjen kysymyksiin ollaan laatimassa tulkintoja Isännöintiliiton ja Kiinteistöliiton yhteistyönä. Itse tietosuoja-asetuksesta meillä on jäsenistöllemme kattavat ohjeet, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén toteaa.

Tietosuoja-asetus koskee myös taloyhtiöitä

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta alettiin soveltaa 25.5.2018 alkaen. Asetuksen asettamat velvoitteet koskevat myös taloyhtiöitä.

Taloyhtiönkin on jatkossa kerrottava läpinäkyvästi ja ymmärrettävästi, miten henkilötietoja yhtiössä käsitellään. Taloyhtiön hallituksen pitää ymmärtää asian tärkeys, mutta käytännössä isännöinti voi sovittaessa hoitaa tietosuoja-asetuksen vaatimat asiat hallituksen puolesta.

Ida Levänen

Kirjoittaja: Ida Levänen

Ida Levänen työskenteli Kotitalo-lehden julkaisupäällikkönä alkuvuoteen 2019 saakka.  

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Ida Levänen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Tietosuoja