Putkiremonttia voi joskus lykätä parantamalla vedenkäsittelyä

18.1.2016
Vuotavat putket aiheuttavat taloyhtiölle nopeasti ison laskun. Joskus putkiremontin sijaan ongelma ratkeaa vedenkäsittelyä parantamalla. Piirros: Kanerva Karpo, BOTH

Joskus putkiremonttia voi lykätä pitkälle tulevaisuuteen esimerkiksi vedenkäsittelylaitteen avulla. Putkirikot aiheuttivat laskun joensuulaisyhtiössä, mutta linjasaneerausta ei vielä tarvittu.

Asunto Oy Joensuun Leilipuisto asennutti vedenkäsittelylaitteen käyttövesi- ja lämmitysjärjestelmäänsä keväällä 2011. Yhden rivi- ja yhden luhtitalon taloyhtiötä olivat kiusanneet putkirikot vuosina 2007–2009.

Kupariputket olivat salakavalasti puhjenneet koteloissaan ja alkaneet tihkuttaa pikkuhiljaa vettä. Ne saivat tehdä sitä pitkään ennen kuin kosteus katossa ja seinässä havaittiin.

– Uusiksi meni yksi kokonainen sauna ja pesuhuone, isännöitsijä Jukka Naumanen kertoo.

Yhteensä korjauskustannukset olivat noin 13 000 euroa. Se oli iso summa 16 asunnon taloyhtiölle.

Kupariputket olivat salakavalasti puhjenneet koteloissaan ja alkaneet tihkuttaa pikkuhiljaa vettä.

Yhtiö ryhtyi harkitsemaan putkiremonttia, mikä tuntui tulevan hieman liian aikaisin vuonna 1984 rakennetussa talossa. Toisaalta hallitus  ei halunnut ottaa toistuvien putkirikkojen riskiäkään.

Toistuvat putkirikot tulevat kalliiksi osakkaille

Sitten hallituksen puheenjohtaja Ari Potaseff sattui vierailemaan messuilla, joilla esiteltiin vedenkäsittelylaitetta. Laite liuottaa kupariputkista kalkkisakkaumat pois, putki puhdistuu, ja pistesyöpymät ja putkivuodot loppuvat.

Puheenjohtaja esitteli asian Leilipuiston hallitukselle ja isännöitsijälle. Bauer Watertechnologyn myyjä kävi esittelemässä laitetta, minkä jälkeen asia tuotiin yhtiökokoukseen.

Yhtiökokoukselle kerrottiin, paljonko jatkuvat putkirikot maksaisivat taloyhtiölle. Tuossa vaiheessa vakuutusyhtiön ikävähennykset pienensivät korvaussummia.

Yhtiökokous hyväksyi laitteen asennuksen.

Putkirikkoja korjatessa havaittiin, että kupariputket olivat niin kalkkeutuneet, että vesi kulki vain nuppineulan pään kokoisen reiän läpi.

– Ja niin kävi, että putkivuodot loppuivat kuin seinään, eikä putkimiestä ole sen koommin tarvittu, isännöitsijä Naumanen kertoo. Putkiremonttia ei enää harkita.

Monta remonttia yhdellä kerralla

Taloyhtiö uudisti samalla myös lämmitysjärjestelmänsä, sillä patterit lämpenivät epätasaisesti. Osa asunnoista oli viileitä. Pattereita oli yritetty ilmata ja patteritermostaatteja vaihtaa, mutta patterit eivät lämmenneet. Huoltokustannukset kasvoivat.

Putkirikkoja korjatessa havaittiin, että kupariputket olivat niin kalkkeutuneet, että vesi kulki vain nuppineulan pään kokoisen reiän läpi. Putket halkeilivat ja niihin tuli pistesyöpymiä. Syyksi tähän on arveltu vettä, joka joillakin paikkakunnilla Suomessa aiheuttaa tällaista kupariputkille.

Myös Leilipuiston hanoja jouduttiin uusimaan, koska sekoittajat jumivat, niihin kertyi kalkkikivettymää, eivätkä hanat sitten löytäneet sopivaa kohtaa.

Uuden tekniikan asennuksen jälkeen vesi alkoi asukkaiden mielestä maistua raikkaammalle.

Käyttövesi- ja lämmitysjärjestelmän uusiminen maksoi yhteensä noin 15 000 euroa asennuksineen.

– Uskon, että putkiremontti siirtyi ainakin kymmenellä vuodella, jollei enemmälläkin, Naumanen sanoo.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Putkiremontti