Kaikkea ei voi kieltää ilman yhteistä päätöstä – perustele kyltit asukkaille

Kirjoittanut Tuomas Lehtonen 5.8.2019
Kuvitus: Anja Reponen

Taloyhtiön pihalla ja yhteisissä tiloissa olevat kyltit opastavat, varoittavat ja ohjaavat. Kylteistä päättää useimmiten hallitus, mutta asumiseen merkittävästi vaikuttavista kylteistä päätetään yhtiökokouksessa.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiö päättää yhteisten tilojen ja piha-alueiden käytöstä. Kylteillä voidaan ilmaista yhtiön tahtotilaa, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, varatuomari Jaana Sallmén toteaa.

– Hallitus voi päättää väliaikaisten, turvallisuutta parantavien ja lain edellyttämään toimintaan ohjaavien kylttien hankinnasta. Tällaisia ovat esimerkiksi kattolumista varoittavat, valojen sammuttamisesta muistuttavat ja pelastustietä ilmaisevat kyltit.

Jos kyltti vaikuttaa merkittävästi asumiseen, siitä pitäisi päättää yhtiökokouksessa.

Kylteillä on monta tasoa aivan kuten liikennemerkeillä. Osa niistä opastaa ja osa määrittää kielletyn toiminnan. Jos kyltti vaikuttaa merkittävästi asumiseen, siitä pitäisi päättää yhtiökokouksessa. Tällaisia ovat esimerkiksi pysäköinnin ja parveketupakoinnin kieltävät kyltit. Isännöitsijä osaa neuvoa, miten päätösprosessi kannattaa hoitaa.

– Kylttien pystyttämistä pitää harkita huolella. Jos kielto on epälooginen tai kohtuuton, siitä tulee kuollut kirjain. Esimerkiksi lastenleikkien tai nurmikoilla astelun kieltäminen voi olla kohtuutonta, ja tuloksena syntyy helposti riita, Sallmén sanoo.

Lue lisää: Taloyhtiö ei voi kieltää lasten leikkimistä pihalla

Sallmén muistuttaa, että kylttejä hankittaessa tulee kuulla asukkaita ja hankintapäätöksestä tulisi tiedottaa yhtiössä perustelujen kera. Kun kyltti valmistetaan ammattilaisella, se kestää aikaa ja on uskottavan näköinen.

– Kyltin kehotusta noudatetaan paremmin, kun sen merkitys on avattu huolella ja kyltti on virallisen näköinen, Sallmén sanoo.

Lue lisää: Näin tehdään taloyhtiölle hyvät järjestyssäännöt

Tuomas Lehtonen

Kirjoittaja: Tuomas Lehtonen

Asumisella on valtavan suuri merkitys meidän kaikkien elämään. Hyvä asuinympäristö edistää ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. Kodeissa on myös kiinni valtaosa suomalaisten varallisuudesta. Toimittajana haluan olla välittämässä tietoa, jonka avulla Kotitalon lukijat voivat kehittää omista taloyhtiöistään yhä viihtyisämpiä, turvallisempia ja vetovoimaisempia asuinympäristöjä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tuomas Lehtonen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Järjestyssäännöt