Parvekelasien pesu – näillä vinkeillä onnistut

Kirjoittanut Taiga Häkkilä 25.5.2022
Parvekelasien pesu Pixabay

Parvekelasien pesussa on syytä olla tarkkana. Marttaliiton kotitalousasiantuntija neuvoo kiinnittämään huomiota pesuaineen valintaan sekä puhtaiden siivousvälineiden käyttämiseen.

Lasitetut parvekkeet ovat erityisesti uudemmissa kerrostaloissa ennemmin sääntö kuin poikkeus. Jotta parvekkeelta avautuvien maisemien ihailu olisi entistä mukavampaa, kannattaa parvekelasien pesu suorittaa aika ajoin.

Marttaliiton kotitalousasiantuntija Niina Silanderin mukaan parvekelasien peseminen olisi hyvä tehdä vähintään kerran vuodessa. Paras aika lasien pesulle on keväästä syksyyn.

– Puolipilvinen sää on parvekelaseille nappivalinta pesupäiväksi. Paahtavan suoraa aurinkoa kannattaa kuitenkin välttää, sillä se saattaa kuivattaa parvekelasit liian nopeasti jättäen laseihin jälkiä.

Silander vinkkaa myös, että mikäli parvekelasit pestään sadepäivän jälkeen, on pahin siitepöly laseista jo valmiiksi poissa.

Kokeile etikkaa

Silander suosittelee käyttämään parvekelasien pesemisessä samoja välineitä kuin kodin ikkunoiden pesemisessä.

– Usein parvekelasit avautuvat niin, että pesuun ei tarvitse erilisiä pesuvarsia. Pesuaine, sanko, pudistusliina ja hyvä lasta riittävät.

Silander muistuttaa suojaamaan parvekkeen mahdolliset matot ja kalusteet ennen lasien pesua.

– Perusohjeena on valmistaa ensin pesuvesi. Pesuveteen ei tarvitse ostaa erillistä ikkunanpesuainetta, vaan myös tavallinen käsitiskiaine tai neutraali yleispuhdistusaine toimivat hyvin. Ainetta laitetaan veteen vain pari pisaraa.

Marttojen vinkki on lisätä sekaan myös muutama ruokalusikallinen väkiviinietikkaa, joka kirkastaa lasit

Silander ei suosittele parvekelasien pesuun voimakkaita pesuaineita, sillä parvekelasien saumoissa saattaa olla metallia, joka ei välttämättä kestä järeitä pesuaineita.

– Marttojen vinkki on lisätä sekaan myös muutama ruokalusikallinen väkiviinietikkaa, joka kirkastaa lasit.

Vältä näitä mokia


Parvekelasien pesu kannattaa aloittaa uloimmasta lasista.

– Itse pesen lasit ensin ulkopuolelta, joka on yleensä se likaisempi puoli, Silander kertoo.

Marttojen asiantuntijan mukaan yleinen moka parvekelasien pesussa on liiallisen pesuaineen käyttö.

– Silloin laseihin saattaa jäädä sateenkaaren kuvioita. Laseja ei tarvitse huuhtoa ollenkaan, jos pesuainetta on tarpeeksi vähän. Lisäksi kannattaa tarkistaa, että pesuvälineet ovat puhtaat, jotta ne eivät naarmuta parvekelaseja.

Silander muistuttaa, että parvekelasien pesun voi myös ulkoistaa ja tukea näin samalla suomalaista työvoimaa.

– Tai sitten lasit voi pestä yhdessä kaverin kanssa niin, että molempien parvekelasit pestään vuorotellen yhdessä. Jos lasit ovat korkeat, on tärkeä huolehtia turvallisuudesta. Silloin on hyvä, että tukena on apuri.

Vaikka parvekelasien peseminen ei olekaan välttämättä se suosituin kotityö, voi pesu olla kauniissa säässä varsin miellyttävääkin puuhaa.

– Kun työn suunnittelee hyvin, lasien pesu voi olla kivaa kevät- tai alkukesään puuhaa, Silander kannustaa.

Lue myös: Kenen vastuulla on ylimmän kerroksen terassin lasikaton pesu?

Taiga Häkkilä

Kirjoittaja: Taiga Häkkilä

Haluan tuoda asumisen aiheita monipuolisesti esille. Toimittajana innostun erityisesti arkisista vinkeistä ja yhteisöllisistä tarinoista. Taiga Häkkilä työskenteli Kotitalo-median verkkotuottajana toukokuuhun 2023 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Taiga Häkkilä →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Ikkunat Parvekkeet