Neuvostoliiton historia näkyy Pietarin lähiöissä

28.7.2015
Kuva: Egor Rogalev Kuva: Egor Rogalev

Länsimaisissa kaupungeissa rakennukset ovat yleensä keskustassa korkeita ja kauempana matalia. Pietari on toisenlainen: ydinkeskustan rakennuskanta on matalaa, ja mitä kauemmaksi mennään, sitä korkeampia talot ovat.

Vanhan keskustan ympärillä on tiivis tehtaiden vyöhyke. Sen jälkeen tulevat Stalinin aikaiset, vankkojen ja muhkeiden tiilitalojen asuinalueet, ja Hruštševin käynnistämän asunnonrakennusohjelman viisikerroksiset elementtitalot Hrushtshovkit.

Uloimmalla kehällä kohoavat 1970–1980-luvuilla rakennetut 10–20-kerroksiset neuvostolähiöt – muisto Brežnevin kaudelta.

Asuntojen hinnat maailman kalleimpia

Neuvostoliiton lähiöt rakennettiin asuinpaikaksi uuden ajan sosialistiselle kansalle. Mahtipontiset talot ja leveät kadut kuvastivat punalipun voittokulkua.

Pietarin ydinkeskustan komeissa taloissa on asuttu tyypillisesti ahtaissa yhteisasunnoissa, kommunalkoissa, mutta nyt kaupunkirakenne on muuttumassa.

Asuntojen hinnat ovat kohonneet keskustassa pilviin, mutta viime aikoina asuntokauppa on hyytynyt ja hinnat kääntyneet jopa laskuun.

Liikemiehet ostavat niputtain asuntoja jättimäisistä lähiöistä ja tarjoavat niitä yhteisasuntojen jäsenille. Tyhjentyneet keskustahuoneistot myydään niille harvoille, joilla on siihen varaa.

Mahtipontiset talot ja leveät kadut kuvastivat punalipun voittokulkua.

Moskovassakin on sangen eritasoisia ja -hintaisia asuntoja. Uudet talot ovat erittäin hyvälaatuisia, mutta myös kalliita. Joidenkin arvioiden mukaan Moskova on maailman kalleimpia kaupunkeja asua.

Myös Venäjällä taloa hoidetaan yhtiömallilla

Rappukäytävien yleensä vaatimattomasta kunnosta ei venäläisissä taloissa voi tehdä johtopäätöksiä asunnon tasosta. Joskus asukkaat palkkaavat yhdessä siivoojan tai ovivahdin, “konsjeržkan”.

Myytävät asunnot ovat yleensä viimeistelemättömiä, ostaja sisustaa ne mielensä mukaan.

Uusien rakennusten ylläpidosta vastaa Venäjälläkin taloyhtiö, ja osakkaat ottavat osaa päätöksentekoon.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa