Naapurin päihdeongelma – näin siihen voi puuttua

Kirjoittanut Kimmo Luukkonen 19.10.2022
Naapurin päihdeongelma Anna-Kaisa Jormanainen

Kun naapurissa käytetään häiritsevästi päihteitä, asia kannattaa selvittää heti. Usein häirikkö on ihminen, joka on itse avun tarpeessa.

Asuinympäristönsä turvallisuuteen voi itse vaikuttaa niin, että muistaa tervehtiä, puhua, jopa hymyillä muille asukkaille. Kun talon ilmapiiri on hyvä, saa naapuriapua ja ongelmiin on helpompi puuttua, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n asiantuntija Heli Vaija toteaa. Yksi tällaisista asioista voi olla naapurin päihdeongelma.

Jos kokee taloyhtiön jonkun asukkaan päihteidenkäytön häiritseväksi tai huolestuttavaksi, ensimmäisenä kannattaa puhua suoraan hänelle. Paras tulos syntyy, kun äänensävy on ystävällinen ja keskusteleva.

– Hyvä alku on kysyä, mitä sinulle kuuluu, Vaija toteaa.

Jos tämä ei ole mahdollista, on hyvä jakaa huoli naapurien kanssa. Samalla näkee, kokevatko muut tilanteen yhtä rasittavana.

Hyvä alku on kysyä, mitä sinulle kuuluu.

EHYT ry:n asiantuntija Heli Vaija

Naapurin päihdeongelma voi vaatia viranomaisten puuttumista

Mikäli meno päihdeongelmaisen asunnossa kärjistyy rajuksi, voi olla syytä soittaa paikalle poliisi, jopa ensihoito. Lähimmäisestä välittävä voi tehdä myös anonyymisti huoli-ilmoituksen sosiaalipalveluihin. Sen voi tehdä, kun toisen ihmisen huolenpidosta, terveydestä tai turvallisuudesta herää huoli.

Isännöitsijään otetaan yhteys, jos ongelma ei poistu omin ja naapurien voimin. Taloyhtiö voi antaa häiritsijälle varoituksen ja ääritapauksessa ottaa huoneiston hallintaan määräajaksi. Mahdollinen sosiaalinen isännöitsijä voi olla suuri tuki sekä taloyhtiön hallitukselle että asumisensa hallinnan menettäneelle.

Alueen sosiaaliviranomaisista löytyy yleensä myös asumisneuvojia. Jos päihdeongelmat mietityttävät, tietoa ja tukea saa esimerkiksi EHYT ry:n neuvonnasta.

Lue myös: Voidaanko alkoholin vaikutuksen alaisena mellakoiva hallituksen jäsen poistaa kokouksesta uhkaavan käytöksen takia?

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Naapurit