Asunnon myyjän muistilista

Kirjoittanut Anna Karismo 19.2.2019
Asunnon ostajan ja myyjän muistilista

Suunnitteletko asuntosi myyntiä? Mitä kaikkea pitää muistaa selvittää ja ottaa huomioon? Kotitalo kokosi asunnon myyjän muistilistan.

Maltti on valttia niin asunnon ostossa kuin myynnissäkin.

Hintapyyntö kannattaa asettaa realistiselle tasolle, koska ostajat ovat nykyään hyvin perillä tarjonnasta. Jos käytät kiinteistönvälittäjää, hän arvioi asuntosi ja esittää myyntisuunnitelman.

Hanki tuoreet tiedot

Kannattaa muistaa, että kiinteistönvälittäjät kilpailevat nyt kovasti asiakkaista: joillakin heistä on kiusaus antaa asunnon arvosta kaunisteltu kuvan asiakkaita miellyttääkseen. Valmistaudu tinkimään hinnasta, jos asunnonmyynnillä on kiire. Selvittele asuntosi arvoa myös itse.

Asunto-osakkeen voi myydä ilman välittäjääkin. Kun myyt asuntoa omatoimisesti, muista, että et myy pelkästään omaa asuntoasi vaan myös osuutta asunto-osakeyhtiössä. Siksi myytäessä pitää olla käsillä kaikki uusimmat tiedot taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta.

Myyjän pitää tietää esimerkiksi yhtiökokouksessa käsitellyt asiat, vaikka ei olisikaan osallistunut kokouksiin. Kaupan osapuolet voivat joskus päätyä jopa oikeuteen riitelemään esimerkiksi siitä, onko ostajalle kerrottu tulossa olevista peruskorjauksista.

Vinkkejä asunnon myyjälle

  • Asuntosi realistisen hinnan voit selvittää esimerkiksi ympäristöministeriön asuntojen.hintatiedot.fi -palvelun avulla, asunnonvälityssivustoilta tai lehtien myynti-ilmoituksista.
  • Jos asut yhdessä jonkun kanssa, hanki kauppaan puolisolta kirjallinen suostumus myyntiin. Jos asunnolla on useita omistajia, kaikki omistajat päättävät kaupasta. Jos joku kaupan osapuolista on alaikäinen, tarvitaan kauppaan maistraatin lupa.
  • Hanki nämä todistukset: 1) isännöitsijäntodistus (sisältyy: korjaustarveselvitys, taloyhtiön tilinpäätös, tuloslaskelma, hallituksen toimintakertomus ja tilintarkastuskertomus – pyydä mukaan myös yhtiöjärjestys), 2) asunnon pohjapiirustus, 3) kaavaote (kannattaa hankkia, jos taloyhtiön naapurustossa on rakentamattomia alueita), 4) energiatodistus.
  • Lainsäädäntö velvoittaa myyjää kertomaan asunnon ostajalle kaikista asunnon myyntiin vaikuttavista seikoista. Kerro ainakin kaikista jo päätetyistä ja suunnitelluista remonteista, asuntoalueen palveluista ja taloyhtiön ympäristöstä, asunnon vioista ja puutteista, kaavoitustilanteesta.
  • Myyjä on vastuussa kaksi vuotta, jos kaupan teon jälkeen ilmenee jotain yllättävää. Kauppakirjaan on hyvä yksilöidä kaikki asunnon puutteet ja viat sekä se, kuka niiden korjaamisesta vastaa.
  • Teetä kuntotarkastus, jonka kustannukset voitte jakaa ostajan kanssa. Ostaja on velvollinen tarkastamaan kohteen, mutta myyjän on osoitettava sen viat.
  • Netti on tehnyt asunnonmyynnin teknisesti helpoksi. Verkon asunnonmyyntisivustot ohjaavat yksityiskohtaisesti myynti-ilmoituksen tekemisessä. Palveluista saa myös ostotarjous- ja kauppakirjapohjat.
  • Laadi näytöille esite, jossa on myös asunnon pohjapiirros. Varaa katsojille mahdollisuus tutustua rauhassa asuntoon ja taloyhtiötä koskeviin asiapapereihin.
  • Ostotarjous voi olla suullinen tai kirjallinen. Tarjous kannattaa silti pyytää kirjallisena kahtena kappaleena (toinen myyjälle, toinen ostajalle), jotta kumpikin osapuoli tietää, mihin sitoutuu. Välittäjäkaupassa ostotarjous tehdään aina kirjallisena.
  • Jos kauppakirjan tekeminen arveluttaa, sen voi antaa pankin, asianajajan tai kiinteistönvälittäjän tehtäväksi maksua vastaan. Peruskauppakirjan laatiminen maksaa tavallisesti muutamia satoja euroja.
  • Tarjoukseen kannattaa laittaa ehto sopimussakosta, joka voi olla enimmillään neljä prosentti asunnon kauppahinnasta. Tarjouksen perunut osapuoli joutuu maksamaan sopimussakon tai käsirahan määrän. Tarjouksen voimassaoloaika on järkevää määritellä lyhyeksi, pari päivää yleensä riittää. Hoida kaikki tarjouksen vaiheet kirjallisesti. Näin esimerkiksi hinta, maksuaikataulu ja kaupantekopäivä ovat kummallekin osapuolelle selvät.
  • Varastojen tyhjennys ja avainten luovutuksen ajankohdat määritellään yleensä kauppasopimuksessa.
  • Muista katkaista sähkösopimus ja tietoliikenneyhteys muuttopäivään.

Kirjoittaja: Anna Karismo

Anna Karismo työskenteli Kotitalo-lehden päätoimittajana vuoden 2016 alkuun asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Anna Karismo →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa