Muuttoilmoitus taloyhtiölle ei ole pakollinen, mutta se auttaa monessa arjen asiassa

Kirjoittanut Merilla Kivineva 17.12.2019

Lain mukaan maistraatille täytyy aina tehdä muuttoilmoitus. Taloyhtiölle uuden asukkaan sen sijaan ei ole pakko luovuttaa tietojaan.

Uuteen kotiin muuttaessa täytyy muistaa monta asiaa: osoitteenmuutos, kotivakuutus, sähkösopimus – ja muuttoilmoitus.

– Maistraatille tehtävä muuttoilmoitus on kotikuntalain mukaan pakollinen. Maistraattiin ilmoitetaan nimi, henkilötunnus, uusi osoite ja tieto huoneiston hallintaperusteesta, eli onko osakas vai vuokralainen, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Lauhia selventää.

Taloyhtiölle uuden asukkaan ei sen sijaan tarvitse luovuttaa mitään tietojaan. Tällöin henkilöä ei merkitä asukasluetteloon.

– Jos kuitenkin haluaa olla asumiseen liittyvien viestien tavoitettavissa, kannattaa omat yhteystiedot ilmoittaa taloyhtiölle. Tiedot toimitetaan joko huoltoyhtiölle tai isännöintiin riippuen ohjeistuksesta. Tällöin esimerkiksi ovenavauspalvelu on asukkaan käytössä, Lauhia sanoo.

Jos haluaa olla asumiseen liittyvien viestien tavoitettavissa, kannattaa omat yhteystiedot ilmoittaa taloyhtiölle.

Lisäksi käyttömaksut, kuten henkilöluvun mukainen vesimaksu, laskutetaan oikein, ja oikean asukkaan nimi merkitään oveen ja rappukäytävän nimitauluun.

Taloyhtiölle ilmoitetaan ainakin huoneistossa asuvien asukkaiden nimet ja syntymäajat. Yhteystietoina on hyvä ilmoittaa sähköpostiosoite ja puhelinnumero.

– Henkilötunnusta ei tarvita, ellei asukas solmi taloyhtiön kanssa sopimusta esimerkiksi viikoittaisesta saunavuorosta. Silloin henkilötunnus on tarpeen laskutusta varten, Lauhia sanoo.

Muuttoilmoituksen maistraatille voi tehdä netin kautta tai siihen tarkoitetulla lomakkeella. Taloyhtiöille voi ilmoittaa yhteystietonsa joko sähköisesti tai asiakaskäynnin yhteydessä suullisesti. Joillakin isännöintiyrityksillä on tähän myös sähköisiä palveluja. Vastaanottajan täytyy käsitellä ilmoitukset huolellisesti tietosuojalainsäädännön edellyttämällä tavalla.

Tiedot samalla kertaa muuttavista perheenjäsenistä voidaan antaa yhteisellä ilmoituksella. Huoltajat luovuttavat lapsesta lähtökohtaisesti samat tiedot kuin itsestään. Uuden lapsen syntyessä voidaan ilmoittaa vain uudesta henkilöstä syntymäaikoineen. Tietoja on mahdollista täydentää jälkikäteen nimellä.

Merilla Kivineva

Kirjoittaja: Merilla Kivineva

Merilla Kivineva työskenteli Isännöintiliitossa viestinnän asiantuntijana marraskuuhun 2021.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Merilla Kivineva →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa Tietosuoja