Muraali asuintalon päätyyn? Taloyhtiön tekemä sijoitus voi nostaa huoneistojen arvoa

Kirjoittanut Kimmo Luukkonen 24.3.2022
Taloyhtiön muraali Anna-Kaisa Jormanainen

Taloyhtiön hankkima muraali koristaa yhä useamman asuintalon päätyä. Muutaman kymppitonnin sijoitus parantaa alueen viihtyvyyttä ja lisää asunnon myyntiarvoa osakkaan näkökulmasta.

Taloyhtiön muraali on näyttävä tapa erottua muista kadun taloista. Graffitin ja katutaiteen veteraani Jouni Väänäsen mukaan muraalit eli seinämaalaukset ovat olleet nousussa jo vuosikymmenen.

– Kaupunkiympäristö, jossa on taidetta, on kivempi ja viihtyisämpi. Osakkaan näkökulmasta muraali lisää myös asunnon myyntiarvoa. Talon päädyn maalaus yksiväriseksi maksaa joka tapauksessa, hintaero muraaliin saattaa olla kohtuullinen, Väänänen pohtii.

Kaupunkiympäristö, jossa on taidetta, on kivempi ja viihtyisämpi.

Jouni Väänänen

Muraalia suunnittelevan kannattaa ensiksi ottaa yhteyttä alueensa julkisivulautakuntaan. Lupaa seinämaalauksiin ei kaikkialla saa. Osin julkisivulautakuntien vuoksi suomalainen muraalikuvasto onkin hillittyä: politiikkaa ja rajuja aiheita taloyhtiön muraalissa ei näy.

Taloyhtiön muraali maksetaan taloyhtiön lompakosta

Taloyhtiön muraalin hintaan vaikuttaa moni asia: esimerkiksi taiteilijan osaaminen, materiaalit, pohjatyöt ja tyylilaji. Vajaan sadan neliön laadukas taideteos saattaa maksaa vaikkapa kolmekymmentätuhatta euroa.

Tukea asuinkerrostalojen taidehankkeisiin on saatu satunnaisesti kaupungeilta, taidemuseoilta, apurahoina, rakennuttajalta ja jopa joukkorahoituksena. Suomen julkisen taiteen merkittävimmän toimijan Upeartin taiteellinen johtaja Jorgos Fanaris kertoo toki, että taloyhtiöt maksavat lähes aina seinämaalauksen laskun kokonaan itse. Apurahoja tai kaupunkien tukea taloyhtiön muraali saa erittäin harvoin.

– Muraali ei ole kovin kallis, ja se lisää viihtyvyyttä ja alueen arvoa. Taloyhtiö voi harkita myös monia muita julkisen taiteen muotoja tiloihinsa, Fanaris muistuttaa.

Lue lisää: Kannattaako taloyhtiöön hankkia taidetta?

Lue myös: Turkulainen taloyhtiö hankki pihalleen taideteoksen – sen saapuminen oli tapaus

Lue myös: Mitä saa 35 eurolla per talous? Joensuulaistaloyhtiö hankki taidetta

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 2/2022

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Kunnossapito Yhteisöllisyys