Mitä saa 35 eurolla per talous? Joensuulaistaloyhtiö hankki taidetta

Kirjoittanut Mia Rouvinen 3.6.2020
Väinämöinen-maalaus taloyhtiön aulassa on kerännyt pelkkiä kehuja, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Veli Luostarinen. Kuva: Jami Ivanoff

Joensuulainen asunto-osakeyhtiö Väinämöinen liitti rappukäytävän huoltomaalaukseen taideprojektin. Aulaan teetetty seinämaalaus on saanut positiivista palautetta niin asukkailta kuin vierailtakin.

Meidän Väiski. Niin joensuulaisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Veli Luostarinen puhuu taloyhtiön aulaa koristavasta taideteoksesta. Kyseessä on yhtiön nimen, Joensuun Väinämöisen, innoittamana syntynyt Väinämöinen-seinämaalaus.

– Tulossa oli rappukäytävän maalautus, kun kävimme miettimään, että haluamme aulaan jotakin taidetta, valokuvaseinän tai vanhoja valokuvia, Luostarinen muistelee.

Idea seinämaalauksesta syntyi vuonna 2018 yhtiökokouksessa, jossa rapun maalauttamisesta päätettiin. Nyt aulaa on runsaan vuoden ajan koristanut kalevalahenkinen, rappukäytävän värimaailmaa toistava teos.

– Seinämaalaus oli kaikista hyvä juttu. Kukaan taloyhtiössä ei vastustanut ideaa. Asukkailta ja vierailta on tähän mennessä tullut pelkkiä kehuja, Luostarinen kertoo.

Remonttirahoitus kerättiin etukäteen

Teoksen suunnitteli rappukäytävän maalausprojektin suunnittelijaksi palkattu Henna Pekkinen ja toteutti julkisivumuraalejakin tehnyt joensuulaistaiteilija Katja Kouvalainen.

Taloyhtiö palkkasi myös ulkopuolisen valvojan, sillä kenellekään hallituksen jäsenistä ei ole ammattimaista kokemusta rakennusprojekteista, ja kyseessä oli ensimmäinen laaja remontti taloyhtiössä.

Valvojan ansiosta hallituslaisten ei tarvinnut huomautella asioista, vaan palautteet kulkivat valvojan kautta. Tämä hoiti myös lopputarkastuksen.

Koko projekti listoitus- ja suunnittelutöineen maksoi 16 000 euroa, josta seinämaalauksen osuus oli tuhat euroa. Huoneistoa kohden maalauksen hinnaksi jäi noin 35 euroa.

Remontti rahoitettiin keräämällä ylimääräistä yhtiövastiketta.

– Kun rahat kerätään etukäteen, kustannuksia ei siirry mahdollisten uusien osakkaiden tai jälkipolvien maksettavaksi. Summa kertyi puolen vuoden aikana puolivahingossa verrattuna siihen, että se olisi pitänyt maksaa kerralla, Luostarinen sanoo.

Taide taloyhtiöissä on yleistymässä

Aikaa hankepäätöksestä maalauksen valmistumiseen kului noin vuoden verran. Isännöitsijä Esko Laukkasen mukaan tärkeää tällaisissa projekteissa on huolehtia siitä, että osakkaat ja asukkaat ovat tietoisia, mitä ollaan suunnittelemassa.

– Päätöksenteon yhteydessä on myös hyvä olla tarkat havainnekuvat hankkeesta.

Joissakin kaupungeissa kaavaehdoissa voi olla taidevaatimus, mutta Luostarinen uskoo, että taloyhtiöillä on entistä enemmän halua somistaa ympäristöään ilman pakotteitakin.

– Halu somistaa paikkoja taiteella on yleistymässä. Meillä hanke haluttiin yhdistää rappukäytävän maalaukseen. Koska aula näkyy kaikille, se oli luonteva valinta maalauksen paikaksi, Veli Luostarinen sanoo.

Lue lisää: Kannattaako taloyhtiöön hankkia taidetta?

Mia Rouvinen

Kirjoittaja: Mia Rouvinen

Mia Rouvinen toimi Kotitalon verkkotuottajana vuoden 2022 alkuun saakka.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mia Rouvinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Kunnossapito Rahoitus