Mukana yhteiskunnan muutoksissa – vastuullisuus toi kunniamaininnan Suomen paras taloyhtiö -kilpailussa

Kirjoittanut Merilla Kivineva 11.10.2019
Kuva: Heidi Koivunen

Kestävä kehitys, vastuullisuus, tulevaisuuden suunnittelu ja ympäröivän yhteiskunnan huomioiminen. Siinä muutama asia, joiden perusteella turkulainen As Oy Sairashuoneenkatu 14 sai kunniamaininnan Suomen paras taloyhtiö -kilpailussa. Hallituksen jäsen Mika Artesola pokkasi palkinnon Kiinteistömessuilla 2.10.

Sairashuoneenkatu 14 oli ainoa kilpailuun osallistunut yhtiö, joka mainitsi strategiassaan kestävän kehityksen ja vastuullisuuden. Hallituksen jäsen Mika Artesolan mukaan taloyhtiössäkin voidaan toimia vastuullisesti, eikä tekojen aina tarvitse olla suuria.

– Yleensä näissä yhteyksissä puhutaan esimerkiksi energiaremonteista, takaisinmaksuajoista ja säästöistä. Niillekin on paikkansa, mutta usein tavallinen arki unohtuu. Ihminen toimii parhaiten ympäristöystävällisesti silloin, kun siinä on jokin porkkana. Taloudellisuus on varma motivaattori, hän sanoo.

Viestintää sinne, missä ihmiset ovat

Asukkaat saa sitoutumaan esimerkiksi pienempään energiankulutukseen tai jätteiden lajitteluun, kun heille kertoo hyödyistä ja muistuttaa asiasta säännöllisesti. Viestintä on avainasemassa.

– Viestintää täytyy olla siellä, missä ihmisetkin ovat. Lajitteluohjeet tai yleisiä ilmoituksia kannattaa laittaa esimerkiksi pyörävaraston lähelle niin, että ihmiset näkevät ne yhteisissä tiloissa liikkuessaan, Artesola vinkkaa.

Taloyhtiötasolla keinoja vastuullisuuteen on monia.

– Hallituksen kannattaa tutkia kulutusta ja miettiä, mihin voi vaikuttaa. Ratkaisut voivat olla pieniäkin. Esimerkiksi veden painetta alentamalla voi vaikuttaa vuositasolla kulutukseen, mutta se ei silti näy käyttömukavuudessa.

Mukana yhteiskunnan muutoksissa

Pitkäjänteisyydestä ja huolellisesta suunnittelusta kertoo tapa, jolla taloyhtiössä varaudutaan tulevaan. Esimerkiksi sähköautoista ja energiaremontista on haettu tietoa etukäteen.

Asiat eivät rajoitu vain oman tontin rajojen sisäpuolelle.

– Yhtiöömme on tulossa linjasaneeraus, jonka hankesuunnitelma on jo tehty ja varsinaisia suunnitelmia laaditaan pikkuhiljaa. Samalla on hyvä mahdollisuus selvittää maalämpöä ja poistoilman lämmöntalteenottoa sekä sähköautojen latausvalmiutta. Vaikkei niitä vielä toteutettaisikaan, voi putkiremontin yhteydessä tehdä valmisteluja niitä varten.

Sairashuoneenkadulla ajatellaan, että taloyhtiöissäkin täytyy olla mukana yhteiskunnan suurissa ja pienissä muutoksissa. Alueen ja ympäristön kehitystä kannattaa seurata.

– Jos lähiseudulle harkitaan lisärakentamista tai muita kaavamuutoksia, kannattaa taloyhtiön antaa asiasta lausunto. Kaupungille tai kunnalle voi laittaa palautetta myös lähikatujen kunnosta tai joukkoliikenteen toimivuudesta alueella. Taloyhtiöissäkin ollaan osa yhteiskuntaa eivätkä asiat rajoitu vain oman tontin rajojen sisäpuolelle, Artesola sanoo.

Ihan tavallinen taloyhtiö

Artesolan mukaan kunniamaininta on hieno juttu yhtiön osakkaille ja asukkaille, mutta hän muistuttaa, että kyseessä on ”ihan tavallinen taloyhtiö”. Joihinkin asioihin hallitus voi vaikuttaa, kuten tiedottamisen hyvää tasoon, mutta esimerkiksi yhteisöllisyys lähtee aina ihmisistä itsestään. Sairashuoneenkadulla asukkaiden muuttunut ikärakenne näkyy uudenlaisena yhteisöllisyytenä.

– Aiemmin pidimme paljon asukkaille infoiltoja. Niiden kysyntä on vähentynyt ja tietoa haetaan yhä enemmän netistä ja isännöinnin taloyhtiösivuilta, Artesola sanoo.

Isännöitsijämme ovat olleet hyvin aktiivisia, olemme saaneet heiltä vinkkejä ja aloitteita.

Muutama vuosi sitten yhtiön vanha mankelihuone muokattiin kirjastoksi. Jokainen voi tuoda sinne lehtiä ja kirjoja lainattavaksi ja ottaa lukemista mukaansa. Mankelikin säilytettiin, vaikka se vähällä käytöllä onkin.

Artesola kiittää Isännöintimestarien henkilökuntaa ja isännöitsijä Tiina Virtaa. Yhteistyö yrityksen kanssa on sujunut jo kymmenen vuotta.

– Isännöitsijämme ovat olleet hyvin aktiivisia, olemme saaneet heiltä vinkkejä ja aloitteita. Osakkaat arvostavat sitä, että toimipiste on lähellä ja asioita voi hoitaa halutessaan kasvokkain.

Lue myös: Suomen paras taloyhtiö on valittu – As Oy Säästöpyrstöllä on poikkeuksellinen visio

Suomen paras taloyhtiö -kilpailun järjestää Isännöintiliiton julkaisema Kotitalo-media. Paras taloyhtiö palkitaan joka toinen vuosi Kiinteistömessuilla. Tänä vuonna etsittiin yhtiötä, joka suunnittelee tulevaisuutta pitkäjänteisesti ja viestii esimerkillisesti.

Voittajan ja kunniamaininnan saajan valitsi raati, johon kuuluivat Kotitalo-median päätoimittaja Maria Mäkinen, Motivan viestintäjohtaja Kati Laakso, Vahanen Pro:n strategia-asiantuntija Anu Norros ja Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Merilla Kivineva

Kirjoittaja: Merilla Kivineva

Merilla Kivineva työskenteli Isännöintiliitossa viestinnän asiantuntijana marraskuuhun 2021.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Merilla Kivineva →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen Taloyhtiöstrategia