Miten vuokranantaja sopeutuu ilmastonmuutokseen?

Kirjoittanut Janne Laitinen 12.7.2022

Miten iso kiinteistönomistaja on varautunut ilmastonmuutoksen säävaikutuksiin? Kysyimme asiaa asuntosijoitusyhtiö Satosta.

Sato omistaa noin 27 000 vuokra-asuntoa Suomessa ja Pietarissa. Suurin osa asunnoista sijaitsee Saton kokonaan omistamissa kiinteistöissä.

Suurimpia haasteita ovat säävaihtelusta johtuva sisälämpötilan säätely sekä hulevesien hallinta kiinteistöissä, Saton investoinneista vastaava liiketoimintajohtaja Arto Aalto sanoo.

Vanhoissa taloissa ei ole jäähdytysjärjestelmiä, ja osassa kiinteistöissä on painovoimainen ilmanvaihto.

Niissä taloissa, joissa lämmitysmuotona on maalämpö, maakylmää käytetään yleensä sisätilojen viilentämiseen koneellisen ilmanvaihdon välityksellä. Valtaosa Saton kohteista lämmitetään kuitenkin toistaiseksi kaukolämmöllä.

Suurimpia haasteita ovat säävaihtelusta johtuva sisälämpötilan säätely sekä hulevesien hallinta kiinteistöissä.

Satossa ei ole ryhdytty erityisiin toimenpiteisiin rakennusten riskirakenteiden kartoittamiseksi, vaan sitä tehdään normaalissa korjaussyklissä, kun laaditaan rakennuksille PTS:t eli pitkän aikavälin kunnossapitosuunnitelmat ja suunnitelmien päivitykset vuosittain. Niiden yhteydessä tarkastetaan esimerkiksi kattoikkunoiden eristykset ja salaojitus.

Entistä useammassa peruskorjaushankkeessa puututaan energiatehokkuuden parantamisen lisäksi hulevesien hallintaan, sillä määräykset edellyttävät usein sade- ja sulamisvesien käsittelyä tontilla.

Uusien rakennusten suunnittelussa korostuvat Aallon mukaan energiankäytön pienentäminen ja tilatehokkuus: lisää maalämpöä ja aurinkovoimaa, vähemmän hukkatilaa. Vasta alkaneessa pilottihankkeessa Sato tutkii hiilineutraalia rakentamista.

Isoja äkkimuutoksia ei ole siis tulossa kiinteistöjen remontoinnissa ja suunnittelussa, vaan muutoksiin sopeudutaan pienin askelin.

Lue myös: Taloyhtiöillä on keskeinen rooli ilmastotalkoissa – nyt jos koskaan on kestävien päätösten aika

Janne Laitinen

Kirjoittaja: Janne Laitinen

Asunto-osakeyhtiöt ovat journalistille hedelmällinen aihe. Niissä yhdistyvät human interest, talous, rakentamisen trendit ja ympäristökysymykset. Taloyhtiöt ovat koteja, yhteisöjä ja sijoitus- ja investointikohteita. Niiden verotus ja sääntely vaikuttaa monen elämään – myös allekirjoittaneen.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Janne Laitinen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 3/2022

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Ilmastonmuutos Vuokra-asuminen