Teemu Lehtinen

Taloyhtiöillä on keskeinen rooli ilmastotalkoissa – nyt jos koskaan on kestävien päätösten aika

Kirjoittanut Teemu Lehtinen 7.4.2022

Tiedätkö, millainen on taloyhtiösi hiilijalan- ja hiilikädenjälki? Nyt jos koskaan kannattaa miettiä, mitä oma taloyhtiö voisi tehdä enemmän yhteisen tavoitteen eteen, kirjoittaa Teemu Lehtinen.

Ilmastonmuutos ja kestävä kehitys on nyt kaikkien huulilla. Ja syystä: YK:n ilmastokokous antoi meille taas selkeän muistutuksen, että nyt on aika lopettaa puheet ja ryhtyä toimiin.

Rakennetun ympäristön rooli on tässä yhtälössä keskeinen, kiinteistö- ja rakentamisala Suomessa vastaa 35 prosentista kaikesta energiankulutuksesta sekä 30 prosentista hiilidioksidipäästöistä.

Suomi on sitoutunut hiilineutraaliustavoitteeseen 2035 mennessä, osa kaupungeistamme jo vuoteen 2025 mennessä. Tavoite ei ratkea yhdellä toimenpiteellä, vaan toimintaa pitää parantaa kaikilla osa-alueilla – energiatehokkuudessa, materiaalituotannossa, energiantuotannossa, logistiikassa ja liikkumisessa.

Nyt on aika tehdä kunnianhimoisia päätöksiä, tukea on tarjolla.

Taloyhtiöillä on keskeinen rooli

Myös Euroopan komissio on ottanut vihreän siirtymän ykköstavoitteeksi ja tarjoaa miljardien rahoitusta tavoitteeseen pääsemiseksi. Suomessa tämä näkyy muun muassa 40 miljoonan euron panostuksena vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmaan.

Lue lisää vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta täältä.

Taloyhtiöillä on keskeinen rooli näissä talkoissa. Nyt jos koskaan kannattaakin miettiä, mitä oma taloyhtiö voisi tehdä enemmän yhteisen tavoitteen eteen. Edistämmekö liikenteen sähköistymistä mahdollistamalla osakkaille helposti sähköauton latausmahdollisuuden? Otammeko ikkuna- tai julkisivuremontin yhteydessä huomioon kaikkein vaikuttavimmat energiaremonttimahdollisuudet? Mikä on taloyhtiömme hiilijalan- ja hiilikädenjälki?

Nyt on aika tehdä kunnianhimoisia päätöksiä, tukea on tarjolla.

Teemu Lehtinen

Kirjoittaja: Teemu Lehtinen

Teemu Lehtinen on KIRAHubin toimitusjohtaja.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Teemu Lehtinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Ilmastonmuutos Vastuu