Miten autopaikkoja jaetaan, kun monta taloyhtiötä hallinnoi parkkipaikkaa?

Kirjoittanut Laura Hyvönen 31.1.2019
Kun monta taloyhtiötä hallinnoi pysäköintialuetta, tärkein dokumentti on hallinnanjakosopimus.

Autopaikkojen jako herättää helposti mielipiteitä ja ristiriitoja taloyhtiössä. Kun useampi taloyhtiö jakaa pysäköintialueen, tärkein dokumentti on hallinnanjakosopimus.

Miten toimitaan, kun pysäköintialueen tai parkkihallin autopaikkoja hallinnoi yhden taloyhtiön sijaan kaksi tai kuusi yhtiötä?

– Jos kyseessä ei ole erikseen perustettu parkkiyhtiö, taloyhtiöiden jakamasta alueesta tehdään hallinnanjakosopimus. Se kattaa pysäköintipaikkojen lisäksi esimerkiksi yhteisen piha-alueen, kertoo Isännöintiliiton johtaja Juha-Pekka Manninen.

Hallinnanjakosopimus laaditaan jo kiinteistöä perustettaessa. Sopimus kertoo kaiken oleellisen esimerkiksi siitä, missä suhteessa ylläpito- ja korjauskustannukset jaetaan. Jaetun pysäköintialueen kunnossapitoasioita hoitaa toimikunta, johon nimitetään jokaisesta taloyhtiöstä edustaja.

– On suositeltavaa valita joku taloyhtiön hallituksen jäsenistä, jotta tieto kulkee kätevästi, Manninen neuvoo.

Suuret päätökset, kuten peruskorjaus tai sähköautojen lataustolppien hankkiminen, tehdään jokaisen taloyhtiön yhtiökokouksessa. Pysäköintialueeseen liittyvät käytännön työt ja kirjanpidon hoitaa isännöinti.

Usein yhteisen pysäköintialueen parkkipaikat on jaettu taloyhtiöiden kesken kartalla. Normaaliin tapaan yksittäinen paikka on joko osakkaan hallinnassa tai taloyhtiö jakaa paikkoja esimerkiksi jonotuslistan avulla.

Laura Hyvönen

Kirjoittaja: Laura Hyvönen

Koti taloyhtiössä on samaan aikaan yksityinen ja yhteiskunnallinen asia. Viestinnän ammattilaisena haluan, että osakkaat ja asukkaat saavat kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiöasumisesta helposti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Laura Hyvönen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Parkkipaikat Sähköautot