Miksi helsinkiläinen maksaa putkiremontista enemmän?

23.3.2017
Putkiremontin yhteydessä remontoidaan usein myös kylpyhuoneet. Käytettyjen materiaalien laatu näkyy hinnassa.

Nämä yllättävät syyt ovat pääkaupunkiseudun kalliimpien putkiremonttien taustalla.

Isännöintiliiton Putkiremonttibarometri 2017 paljastaa, että perinteisen putkiremontin mediaanihinta tällä hetkellä on pääkaupunkiseudulla 830 euroa/vastikeneliö ja muualla maassa 530 euroa/vastikeneliö. Hinnat sisältävät arvonlisäveron.

­– Pk-seudun kustannustaso eroaa selkeästi muusta maasta. Muu maa taas on kustannusten suhteen aika tasainen, ollaan sitten Rovaniemellä, Kajaanissa, Kuopiossa tai Tampereella, toteaa Isännöintiliiton tutkimus- ja kehitysasiantuntija Pekka Harjunkoski.

Pekka Harjunkoski

Mikä selittää sen, että pk-seutulaiset maksavat remonteistaan lähes kaksinkertaisen hinnan?

– Pääkaupunkiseudun korkeampia hintoja selittää asuntomarkkinoiden kahtiajakautuminen. Kun kiinteistö on hyvällä paikalla ja sen arvon ennustetaan säilyvän hyvin tai jopa kasvavan, niin uskalletaan tehdä vähän suurempi remontti. Kiinteistön arvo nousee, kun tehdään riittävän laaja ja laadukkailla materiaaleilla toteutettu saneeraus, jossa kylpyhuoneetkin laitetaan viimeisen päälle. Pk-seudulla taloyhtiöt siis tilaavat isompia remontteja. Taustalla on aktiivinen päätöksenteko, Harjunkoski erittelee.

Hinnan muodostumisessa tärkein tekijä on nimenomaan päätöksentekovaihe ja suunnittelu, joissa linjataan, minkälaista remonttia juuri kyseiseen taloyhtiöön halutaan. Remontteja toteutetaan hyvin erilaajuisina ja eri tavoin, lisäksi kiinteistöt ovat keskenään hyvin erilaisia.

Toinen merkittävä ero on kiinteistökannan erilaisuus. Pääkaupunkiseudulla on useita arvokiinteistöjä, vanhoja kivitaloja ja paljon kerrostaloja, joissa huoneistokoko on hyvin pieni. Taloissa on runsaasti yksiöitä ja kaksioita, joissa riittää kylpyhuoneita korjattaviksi. Käyttövesiputkia joudutaan vetämään määrällisesti enemmän.

Markkina toimii

Harjunkosken mukaan putkiremonttimarkkinat toimivat pääkaupunkiseudulla hyvin.

– Usein ajatellaan, että pk-seudulla työvoima on kalliimpaa ja korjausrakentamisen markkinat eivät toimisi. Tämä on väärä tieto. Toki työvoimakustannukset voivat olla hieman suuremmat, mutta urakoitsijat ovat todenneet, että pääkaupunkiseudulla kilpailu on nyt kovaa ja taloyhtiöiden päätöksenteko erityisen hintaherkkää.

Kilpailu näkyy myös laadussa. Putkiremonttibarometrissa arvoidut remontit sujuivat Harjunkosken mukaan pääosin jopa erinomaisen hyvin.

– Pelko siitä, että hinnat tai aikataulut eivät pitäisi, ei käy toteen. Urakoitsijat ovat kehittyneet kilpailun kiristymisen myötä ja keskimäärin asiat toimivat. Kauhukertomukset ovat harvinaisia poikkeuksia.

Putkiremonteista kilahtaa valtion kassaan

Putkiremontin kustannuksista iso osa on suoria tai välillisesti maksettavia veroja.

– Veroja maksetaan joka vaiheessa ja aika paljon. Esimerkiksi työvoiman käytöstä maksetaan veroja, kaikista materiaaleista maksetaan veroja ja päälle tulee vielä arvonlisävero. Noin 50 prosenttia putkiremontin kustannuksista voi koostua veroista, Harjunkoski toteaa.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Putkiremontti