Menossa asuntokaupoille? Huomioi nämä asiat hinnassa

Kirjoittanut Taiga Häkkilä 19.10.2023
Kuva: Pixabay

Asunnon hintana ei kannata ajatella ainoastaan sen myyntihintaa. Sen sijaan asunnon hintaa kannattaa myyntihinnan lisäksi tarkastella myös asumiskulujen ja tulevien remonttien näkökulmasta.

Asumiskuluihin taloyhtiössä vaikuttavat muun muassa vastikkeet, joita ovat hoito- ja pääomavastike. Lisäksi taloyhtiössä voidaan periä esimerkiksi tonttivastiketta. Vastiketiedot kannattaa siis laskea ennen ostopäätöstä myynti-ilmoituksesta tarkkaan.

Monissa uudiskohteissa myyntihinta voi olla houkuttelevan matala, koska iso osa kohteen rakentamisesta on rahoitettu taloyhtiölainalla. Tällöin asunnon hinnasta iso osa voidaan maksaa pääomavastikkeen kautta. Viime aikoina moni on yllättynyt siitä, kuinka suuri vaikutus korkojen nousulla voi olla taloyhtiön pääomavastikkeisiin.

Vanhemmissa taloyhtiöissä pitää puolestaan tutkia, onko taloyhtiössä isoja korjauksia tulossa. Myyntihinta voi olla alhainen esimerkiksi siksi, että taloyhtiössä on tulossa pian putkiremontti, jonka hinta voi olla useita kymmeniä tuhansia asuntoa kohden.

Taiga Häkkilä

Kirjoittaja: Taiga Häkkilä

Haluan tuoda asumisen aiheita monipuolisesti esille. Toimittajana innostun erityisesti arkisista vinkeistä ja yhteisöllisistä tarinoista. Taiga Häkkilä työskenteli Kotitalo-median verkkotuottajana toukokuuhun 2023 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Taiga Häkkilä →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa