Meinasitko hankkia orvokkeja tai omenapuun? Puutarhoilla myydään jo “ei-oota”

Kirjoittanut Mia Rouvinen 26.5.2020
Suomalaisilla puutarhoilla on nyt käynyt kuhina, kun ihmiset ovat käyneet ostamassa kesäkukkia. Kuva: Kauppapuutarhaliitto

Puutarhayrityksissä koronakevät on ollut vilkas. Kauppapuutarhaliitosta kerrotaan, että muun muassa Suomen yleisin kesäkukka orvokki on jo nyt loppuunmyyty puutarhoilta.

Aurinkoiset kevätpäivät ovat houkutelleet kesäkukkaostoksille Etelä-Suomessa jo pari viikkoa, mutta viime viikolla ihmiset suorastaan ryntäsivät puutarhoille. Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen kertoo, että kaupan vilkastuminen on ollut näkyvissä pääsiäisestä lähtien, mutta ”helatorstai räjäytti myynnin Rovaniemeä myöten”.

– Juttelin ihmisten kanssa eri puolilta Suomea, eikä tällaista myyntiä ole nähty. Voidaan tosiaan sanoa, että kukat ovat tänä keväänä saaneet uudet kodin, Jalkanen toteaa.

Kauppapuutarhaliitto on koristekasveja ja vihanneksia viljelevien kasvihuoneyritysten yrittäjäjärjestö. Kesäkukkia viljellään lähes 400 puutarhalla, ja kesäkukat ovat suomalaisen kukkaviljelyn tärkein sesonkituote.

Yleisin kesäkukka on orvokki, jota kasvatetaan myyntiin vuosittain noin 10 miljoonaa kappaletta. Jalkasen tietojen mukaan tämän kesän suomalaiset orvokit ovat puutarhoilta jo loppuunmyyty.

– Kasveja ei ole enempää, eikä niitä voi repiä mistään lisää.

Lähipuutarhalta orvokkeja ei siis kannata lähteä parvekkeelleen tai taloyhtiön istutuksiin enää hakemaan, mutta alan liikkeistä ja kauppojen puutarhamyymälöistä niitä voi vielä löytyä.

Hyötykasvit kiinnostavat myös

Kesäkukat kasvatetaan suomalaisilla puutarhoilla siemenestä tai pistokkaista. Tuotteista 90 prosenttia myydään suoraan puutarhoilta, joten kotimainen kesäkukka on vahvasti lähituote.

Kesäkukkia kasvatetaan Suomessa vuosittain yhteensä noin 40 miljoonaa kappaletta, ja sesongin rahallinen arvo on yli 70 miljoonaa euroa.

Orvokin suurta viljelymäärää, neljännestä koko kesäkukkamäärästä, selittää se, että yksi asiakas ostaa harvoin vain yhtä tai kahta orvokkia.

Kiinnostus hyötykasveihin on ollut näkyvissä jo pidempäänkin.

Orvokki on pidetty ja monpuolinen kesäkukka, jota suositaan myös parvekkeilla, sillä se kestää jopa pikkupakkasta, ei vaadi sadesuojaa ja kukkii pitkään, jos sitä jaksaa nyppiä.

Koronakevät puolestaan on saanut ihmisiä tavallista runsaammin liikkeelle, kun kotiympäristöä halutaan elävöittää erilaisilla kasveilla. Tämä näkyy myös hyötykasvien puolella.

– Kiinnostus hyötykasveihin on ollut näkyvissä jo pidempäänkin, yrttien ja salaattien kasvattaminen kotona on lisääntynyt jo monen vuoden ajan. Ostetaan esimerkiksi yksi salvia, yksi basilika ja yksi salaatti viljeltäväksi, Jalkanen kertoo.  

Myös hedelmäpuut kiinnostavat nyt

Tänä vuonna omena-, kirsikka- ja luumupuut ovat olleet puutarhoilla erityisen haluttuja. Maanantaina Joensuuhun, Ouluun ja Seinäjoelle puutarhayrittäjille soitellut Jalkanen kertoo, että tämän kesän hedelmäpuiden taimet on paikkakunnilla jo myyty.

– Siinä voi olla koronan vaikutusta, että halutaan omaan pihaan jokin syötävää tuottava puu. Puiden taimiakaan ei noin vain saa lisää, sillä kasvattaminen kestää monta vuotta.

Jalkasen mukaan sesongin alku on ollut paikoin sen verran kiihkeä, että osa puutarhoista laittanee ovensa kiinni tänä vuonna tavallista aikaisemmin.

– Emme halua kehua retostella, mutta meidän toimialalla korona ei ole aiheuttanut akuuttia ongelmaa.

Kesäkukkien kolmen kärki:

  1. Orvokki, kasvatetaan noin 10 miljoonaa kasvia
  2. Petunia, kasvatetaan noin 7 miljoonaa kasvia
  3. Pelargoni, kasvatetaan noin 4 miljoonaa kasvia
  • Lähde: Kauppapuutarhaliitto

Puutarhakärpänen on purrut myös nuoria

Kauppapuutarhaliiton huhtikuussa tilaaman kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista aikoo hankkia tänä vuonna kevätkukkia saman verran tai enemmän kuin viime vuonna. Eniten kukkia ostavat yli 50-vuotiaat, pikkukaupungeissa tai maaseudulla asuvat naiset.

Puutarhanhoidon tuotteita valmistavan Biolanin huhtikuussa toteuttaman kuluttajakyselyn mukaan puutarhanhoidon suosio on noussut merkittävästi tänä keväänä.

Eniten puutarhainnostus on lisääntynyt 30-vuotiaiden tai sitä nuorempien ikäryhmässä. Heistä jopa kolme neljästä kertoo kiinnostuksen lisääntyneen edellisiin keväisiin verrattuna.

− Nuorten kiinnostus puutarhanhoitoon on ollut nähtävissä jo muutaman vuoden, mutta nyt tuntuu, että se on suorastaan räjähtänyt, toteaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula tiedotteessa.

Pääosa pihoilla ja parvekkeilla nyt kasvatettavista kasveista on ollut kesäkukkia ja koristekasveja, mutta suunta on muuttumassa.

− Ne kasvit, joista haaveillaan, ovat syötäviä. Ja hyötykasvien kasvatus onnistuu myös pikkupihassa ja parvekkeella, Kerttula sanoo.

Lue myös: Millaisia kasveja paahteiselle parvekkeelle, entä varjoisalle – kokosimme vinkit kasvien hankintaan

Mia Rouvinen

Kirjoittaja: Mia Rouvinen

Parempi asuminen ja palvelujournalismi ovat tärkeitä teemoja työssäni Isännöintiliiton tuottajana. Haluan tarjota Kotitalon lukijoille arkea helpottavia vinkkejä, ratkaisuja ja vaihtoehtoja, olipa kyse taloyhtiössä asumisesta, ilmastonmuutoksesta tai kaupungistumisen haasteista.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Mia Rouvinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Parvekkeet Piha