Maaseudun kylissä on myös haluttuja taloyhtiöitä

Kirjoittanut Anna Karismo 27.2.2019
Kaikilla maaseudun taloyhtiöillä ei mene huonosti, vaan kesäasukkaat ovat kiinnostuneita erityisesti keskustan kerrostaloista.

Hissiremontti voi parantaa pienellä paikkakunnalla sijaitsevan taloyhtiön vetovoimaa. Muuttoliike ei aina kulje pois, vaan kerrostaloyhtiöt kiinnostavat kesämökkiläisiä.

Pienten paikkakuntien muuttotappiot vaikuttavat myös taloyhtiöiden tulevaisuuden näkymiin. Isännöitsijät kertovat kuitenkin myös toisenlaisesta muuttoliikkeestä: pienten paikkakuntien kerrostaloasunnot voivat joskus olla lähistön kesämökkiläisten ja eläköityvien maaseudun asukkaiden suosiossa.

– Esimerkiksi Keski-Suomessa Joutsan seudulla on paljon kesämökkejä. Jotkut ostavat Joutsan keskustasta edullisen kerrostaloasunnon, koska kesämökiltä on sinne lyhyt matka talven huonoilla keleillä, isännöitsijä Ari Viinikainen Jyväskylästä kertoo.

Omistaja saattaa silti pitää myös pienen asunnon kasvukeskuksessa, koska siellä on paremmat terveyspalvelut.

Pienten kuntien keskustoissa hissitalot kysyttyjä

Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus ARA:ssa on huomattu samansuuntainen ilmiö. Läheskään kaikki kirkonkylien kerrostalot eivät tyhjene, jos taloyhtiössä on hissi tai se on hankkinut hissin jälkiasennuksena.

– Lähistön maaseudulla asuvat ikääntyvät ihmiset muuttavat taajamaan palveluiden lähelle, ja osa heistä saattaa pitää omakotitalon kesäpaikkanaan mahdollisuuksiensa mukaan, hankepäällikkö Tapio Kallioinen ARA:sta mainitsee.

Kallioinen vastasi “Hissi – Esteetön Suomi 2017” -hankkeesta, jonka tavoitteena oli kaksinkertaistaa jälkiasennushissien määrä vuoteen 2017 mennessä. ARA myöntää enintään 50 prosentin avustuksia jälkiasennushissien hankintaan ja esteettömyyttä parantaviin korjauksiin. Monelta kunnalta ja kaupungilta saa lisää tukea. Hissi helpottaa ikääntyneiden ja myös lapsiperheiden asumista taloyhtiöissä.

Kiinnostaako kesäkaksio kotikylästä?

Yhä useampi suomalainen haluaa kesäasunnon keskustasta, palvelujen läheltä. Siitä kertoo myös nuorten lapsiperheiden parissa suosiotaan kasvattanut siirtolapuutarha- ja yhteispuutarhailmiö.

Kaupunkiin muuttaneet hankkivat joskus esimerkiksi kesäkaksion entisen kotikylänsä keskustasta. Jotkut keskustojen ulkopuolella asuvat taas haluavat kesäksi asunnon kaupungista tai taajamasta.

Kirjoittaja: Anna Karismo

Anna Karismo työskenteli Kotitalo-lehden päätoimittajana vuoden 2016 alkuun asti.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Anna Karismo →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa