Voiko asukas maksaa sähköauton latauspisteen itse?

4.11.2015
Sähköautojen lataaminen voidaan järjestää taloyhtiössä monella tapaa.

Sähköautojen lisääntyminen tuo taloyhtiöidenkin eteen uusia kysymyksiä. Näin sähköauton akun lataaminen ratkaistiin espoolaisessa taloyhtiössä.

As. Oy Espoon Suvikäytävän asukas käytti autopaikkansa sähkörasiaa auton akun lataamiseen. Taloyhtiön hallitus puuttui toimintaan, sillä sähkötolppien kapasiteetti ei riittäisi enää muiden autojen lämmittämiseen. Lataaminen lisäsi myös yhtiön sähkölaskua.

– Kävimme keskusteluja asiantuntijoiden kanssa. Niiden pohjalta taloyhtiön hallitus esitti, että asukas voi muuttaa omalla kustannuksellaan autopaikkansa sähkörasian lataamiseen sopivaksi. Tämä edellyttää sulakkeen vaihtamista suuremmaksi ja sähkötolpan ajastinkellon poistamista. Yhtiökokous hyväksyi esityksen, Suvikäytävän hallituksen puheenjohtaja Anu Vähäkallio kertoo.

Sähköauton omistaja vastaa tolpan muutostöihin liittyvien suunnitelmien hankkimisesta sekä työn teettämisestä ja valvonnasta.

– Lisäksi hän selvittää tasavertaisuusperiaatteen mukaisesti muiden asukkaiden halukkuuden muuttaa pistokkeensa sähköauton latauspisteeksi. Kaikki osakkaat eivät nimittäin voi rajallisen sähkökapasiteetin vuoksi siirtyä sähköauton käyttöön, Vähäkallio sanoo.

Vastaava kuulemiskäytäntö kirjattiin taloyhtiön uudistettuun yhtiöjärjestykseen.

Tasapuoliset päätökset tärkeitä

Suvikäytävässä lämmitystolppien uusiminen on kirjattu taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmaan eli PTS:ään. Jatkossa taloyhtiössä voidaan harkita muidenkin tolppien muuttamista lataamiseen sopiviksi.

– On tärkeää, että ratkaisut ovat aina kaikille osakkaille tasapuolisia. Uskon, että sähköauton omistajakin on ratkaisuun tyytyväinen, vaikka päätösprosessi vei aikaa, Vähäkallio sanoo.

Sähköautoilija maksaa muutostöistä syntyvän noin tuhannen euron kustannuksen ja auton lataamisesta syntyvät sähkökulut.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Parkkipaikat Sähköautot