Lakimuutos teki aurinkosähköjärjestelmän hankkimisesta aiempaa kannattavampaa

Kirjoittanut Meri Siippainen 15.1.2021
Lakimuutoksen myötä taloyhtiön ei tarvitse enää maksaa tuottamastaan sähköstä veroa.

Taloyhtiö voi nyt perustaa paikallisen energiayhteisön, joka rinnastetaan sähkön pientuottajaan. Tällöin taloyhtiön ei tarvitse maksaa tuottamastaan sähköstä veroja.

Tämän vuoden alussa voimaan tulleen lakimuutoksen myötä taloyhtiöt pääsevät nauttimaan tuottamastaan sähköstä ilman veroja.

Aiemmin taloyhtiön tuottama sähkö on pitänyt kierrättää siirtoverkon kautta, jolloin itse tuotetustakin sähköstä on pitänyt maksaa sekä sähköveroa että sähkönsiirtomaksu. 

Uusien mahdollisuuksien taustalla on sähköntuotantoon liittyvään mittausasetukseen tulleet muutokset. Niiden myötä asunto-osakeyhtiö voi jatkossa perustaa paikallisen energiayhteisön.

Taloyhtiön paikallinen energiayhteisö rinnastetaan pientuottajiin

Paikallisen energiayhteisön perustanut asunto-osakeyhtiö osakkaineen vertautuu pientuottajiin. Näin ollen sitä koskevat sähköntuotannon osalta samat mahdollisuudet ja ehdot kuin pientuottajia.

Energiayhteisö voi esimerkiksi myydä yli oman tarpeensa tuottamaa sähköä takaisin verkkoon. Osakkaita ei kuitenkaan voi velvoittaa mukaan yhteisöön, vaan paikalliseen energiayhteisöön liittymisen pitää olla vapaaehtoista.

Jos joku osakkaista siis haluaa jatkossakin tilata sähkönsä muualta, se säilyy mahdollisena.

Lakiuudistuksen tarkoitus on edistää uusituvan energian käyttöönottoa. Muutoksen taustalla on EU:n lainsäädännön sähkömarkkinadirektiivi ja uusiutuvan energian direktiivi. Energian pientuotannon edistäminen kuuluu myös nykyisen hallituksen hallitusohjelmaan.

Lue myös: Sundsbergin Solaris on yli puolet vuodesta energiaomavarainen taloyhtiö (tilaajille)

Aiheesta muualla:
Työ- ja elinkeinoministeriö: Energiayhteisöt helpottamaan itse tuotetun sähkön jakamista naapurustossa

Energiavirasto: Energiayhteisöt edistämään oman sähköntuotannon hyödyntämistä

Meri Siippainen

Kirjoittaja: Meri Siippainen

Viestinnän tuottajana kirjoitan sekä Kotitalon verkkoon että printtilehteen. Työssäni tykkään aivan erityisesti kurkistella tulevaan: mitä kaikkea asuminen siihen liittyvät palvelut voisivat olla, jos etsimme rohkeasti uusia ratkaisuja yhdessä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Meri Siippainen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Ilmastonmuutos Sähkö Verot