Laki sallii satunnaiset grillibileet parvekkeella

Kirjoittanut Anna Karismo 5.5.2014 ja päivitetty 13.2.2019
Parvekkeella saa grillata tietyin reunaehdoin. Turvallisuudesta on huolehdittava eli avotulta ei saa tehdä. Myös naapurit on huomioitava.

Saako kerrostalon parvekkeella grillata vai ei? Voiko siellä pitää juhlat? Kyllä, sillä parvekkeella saa elää kuin sisätiloissa.

Laki ei kiellä grillaamista parvekkeella eikä taloyhtiö voi tehdä mitään, jos joku paistelee pihvejä parvekkeellaan – ei vaikka taloyhtiön järjestyssäännöt sen kieltäisivät. Grillaaminen on sallittua, kunhan turvallisuusohjeita noudatetaan eikä muille tule häiriötä.

– Taloyhtiö ei voi lunastaa asuntoa omakseen grillaamisen perusteella. Taloyhtiö voi puuttua vain, jos se pystyy osoittamaan, että grillaaminen on turvallisuusriski, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm.

Parvekkeella saa käyttää sähkögrilliä, kaasugrilliä ja jopa hiiligrilliä. Vain avotulen teko on kielletty.

Usein talojen järjestyssäännöissä saatetaan kieltää myös esimerkiksi tupakointi tai mattojen tamppaus. Niitäkään laki ei kiellä, mutta taloyhtiön järjestyssäännöt kannattaa ottaa jo naapurisovun nimissä huomioon.

Par­veke kuuluu asuntoon samalla tavalla kuin sisätilatkin.

– Normaalin asumisen pitää olla mahdollista myös parvekkeella, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, VT Jaana Sallmén  sanoo.

Par­vek­keel­la voi siis pi­tää myös juh­lia silloin tällöin, vaik­ka se ai­heut­tai­si­kin naa­pu­reil­le häi­riö­tä. Naa­pu­rei­ta ei saa kui­ten­kaan häi­ri­tä esi­mer­kik­si ko­va­ää­ni­sel­lä mu­sii­kil­la ym­pä­ri vuo­ro­kau­den eikä joka ilta tai viikonloppu.

Jos häirintä on jatkuvaa, yhtiö voi harkita asunnon hallintaanottoa,  Sallmén sanoo.

Kirjoittaja: Anna Karismo

Anna Karismo työskenteli Kotitalo-lehden päätoimittajana vuoden 2016 alkuun asti.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Anna Karismo →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Parvekkeet