Pärjäisitkö sinä 72 tuntia, jos yhteiskunta ei toimisi?

Kirjoittanut Maria Mäkinen 13.2.2020

Onko sinulla kotona toimiva taskulamppu ja juotavaa ja ruokaa kolmen vuorokauden tarpeisiin? Tiedätkö, miten saat ruoat parhaiten säilymään jääkaapissa ja pakastimessa, jos sähkökatkos yllättää?

Tällaisia asioita meidän pitää tulevaisuudessa miettiä entistä enemmän, sillä ilmastonmuutoksen takia myös kotitalouksien varautumisesta tulee aiempaa tärkeämpää. Ilmastonmuutoksen myötä myrskyt, tulvat ja sähkönjakelun häiriöt todennäköisesti lisääntyvät eikä paraskaan julkinen palvelu pysty vastaamaan kaikkiin tarpeisiin.

Maaseudulla on totuttu varautumaan, sillä välimatkat ovat pitkiä. Silti äärisäät ja muut mahdolliset häiriötilanteet koskettavat kaikkia, ja taloyhtiössäkin asuvan kannattaa tarkistaa oma varautumiskykynsä.

Aloita se esittämällä itsellesi kysymys: pärjäänkö häiriötilanteessa omin avuin 72 tuntia? Tämä on viranomaisten ja järjestöjen laatima aikakehys, jossa omatoiminen varautuminen helpottaa sekä omaa pärjäämistä että yhteiskunnan auttamispainetta.

Hyvään kotivaraan kuuluu muun muassa muutama iso pullollinen vettä, vesiastioita, helposti valmistettavaa ruokaa, lemmikkien ruokaa, taskulamppi ja siihen pattereita, käteistä rahaa sekä välttämättömät lääkkeet. 

Omaa pärjäämistään voi testata Huoltovarmuuskeskuksen 72 tuntia -pelillä. Mielestäni se on laadittu erityisesti nuorten aikuisten näkökulmasta, mutta kyllä tällainen keski-ikäinenkin sai siitä hyvää kertausta omatoimisen varautumisen perusasioista.

Maria Mäkinen

Kirjoittaja: Maria Mäkinen

Maria Mäkinen toimi Isännöintiliiton media- ja vaikuttamisviestintäpäällikkönä vuoden 2021 loppuun saakka.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Maria Mäkinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Ilmastonmuutos Turvallisuus