Kivijalkaliike voi tuoda vireyttä: kuopiolainen taloyhtiö otti ravintolan avosylin vastaan

Kirjoittanut Janne Laitinen 17.3.2021
Kivijalkaliike voi tuoda taloyhtiöön kaivattua vireyttä. Kuva: Aleksi Muraja

Uusiin taloyhtiöihin rakennetaan harvoin ravintoloille sopivia liiketiloja. Kuopiolaisyhtiössä kivijalan ravintola ja kukkakauppa nähdään mahdollisuutena, kertovat kukkakauppias Taru Lindroos (vasemmalla), ravintoloitsija Jaana Honghin ja yhtiön puheenjohtaja Kari Vatanen. Tilaajille

Moni uusi taloyhtiö arkailee etenkin ravintolaliiketilojen rakentamista. Asunto-osakeyhtiö Kuopion Puistokatu 10:ssä kivijalkaliikkeet nähdään ennen kaikkea mahdollisuutena.

1950-luvun alussa Kuopion keskustaan valmistuneen taloyhtiön kivijalassa on kaksi yhtiön omistamaa liiketilaa. Toisessa on ollut jo vuosikymmeniä kukkakauppa ja toisessa muun muassa raskaaseen musiikkiin profiloitunut hevibaari.

Baarin lopetettua liiketilassa avautui thairavintola Samruai vuonna 2015.

– Taloyhtiö otti meidät avosylin vastaan. Meitä on aina autettu, kun olemme apua tarvinneet, Samruain yrittäjä Jaana Honghin sanoo.

Taloyhtiön puheenjohtaja Kari Vatanen kertoo, miten yhteiselo on järjestetty ja mahdolliset remonttikustannukset on jaettu.

Vähittäiskauppaa ja monenlaista ravintolatoimintaa

Kuopion Puistokatu 10:ssä on yhtiön omistamaa liiketilaa yhteensä 300 neliömetriä. 1980-luvulle asti kummassakin liiketilassa tehtiin vähittäiskauppaa.

Sitten isompaan liiketilaan perustettiin kaupungin ensimmäinen kasvisravintola. Sen yrittäjä hankki liiketilaan ilmanvaihtojärjestelmän, joka mahdollisti ravintolatoiminnan.

Ravintola lopetti muutaman vuoden jälkeen, mutta sitä varten anottu käyttötarkoituksen muutos viitoitti tietä liiketilan tulevalle käytölle. Moni kuopiolainen muistaakin liiketilan baarista, joka toimi paikalla vuoteen 2015 asti.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Janne Laitinen

Kirjoittaja: Janne Laitinen

Asunto-osakeyhtiöt ovat journalistille hedelmällinen aihe. Niissä yhdistyvät human interest, talous, rakentamisen trendit ja ympäristökysymykset. Taloyhtiöt ovat koteja, yhteisöjä ja sijoitus- ja investointikohteita. Niiden verotus ja sääntely vaikuttaa monen elämään – myös allekirjoittaneen.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Janne Laitinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Naapurit