Kinat koirankakasta viriävät taas taloyhtiöissä

11.3.2015 ja päivitetty 19.2.2019
Jokakeväinen koirankakkakeskustelu alkaa taas. Poliisi voi sakottaa, jos kakkoja ei kerätä, mutta myös valittajilta vaaditaan suhteellisuudentajua.

Taloyhtiöissä kannattaa ohjeistaa asukkaita koirankakka-asioissa riitojen välttämiseksi.

Keväällä sulava lumi paljastaa pihateiden ja pientareiden rumat ruskeat koirankakkaläjät nopeammin kuin tavallisesti. Koirien jätökset aiheuttavat riitatilanteita monissa taloyhtiöissä, kun esimerkiksi pienten lasten kanssa ulkoilevat joutuvat väistelemään koirankakkaa. Koiranomistajat taas harmittelevat koko koiraväen syyllistämistä, vaikka vain osa jättää lemmikkinsä kakat keräämättä. Taloyhtiön kannattaa ohjeistaa asukkaita riitojen välttämiseksi.

Koirankakkaongelma ei katoa, vaikka sitä on pyritty ratkomaan monin eri tavoin. Keskustelussa unohtuu myös joskus suhteellisuudentaju. Haitta ilmenee vain keväisin, ja koiran jätökset ovat maatuvaa jätettä. Esimerkiksi paperiroskat ja tupakantumpit voivat olla katukuvassa ympäri vuoden ilman, että syyllisiä etsitään.

Poliisi voi sakottaa koiranomistajaa

Järjestyslain mukaan koirien uloste on kerättävä taajamien “hoidetuilta alueilta”. Niillä tarkoitetaan kuntien ylläpitämiä ja yksityishenkilöiden hoitamia alueita. Poliisi voi sakottaa koiranomistajaa, joka jättää jätökset keräämättä. Keräämättömät jätökset saattavat aiheuttaa Kennelliiton mukaan terveysongelmia myös itse koirille. Koirat voivat saada niistä loisia.

Pientareelle jätetty koiran uloste sekoittaa maan ravinnetasapainoa. Uloste ei sovi sellaisenaan myöskään lannoitteeksi kasveille. Samasta syystä koirankakkaa ei saa laittaa biojäteastioihin; jätteenkäsittelyn lopputuotteen eli myytävän mullan laatu kärsisi. Ulosteet saattavat sisältää bakteereja ja taudinaiheuttajia, jotka eivät välttämättä tuhoudu jätteenkäsittelyssä. Koirankakka kuuluukin sekajätteeseen.

Kymmenet kunnat ovat painattaneet Koirankakkaroskis-tarroja, joita voi kiinnittää roska-astioihin merkiksi siitä, että koiran ulkoiluttaja voi jättää sinne ulostepussin. Jos haluaa liimata tarran kerros- tai rivitalon roska-astiaan, lupa täytyy saada taloyhtiön hallitukselta.

Koiran omistaja, huolehdithan… 

  • että koirasi on aina kytketty, sekä pihalla että taloyhtiön yleisissä tiloissa.
  • että koirasi on remmissä myös luonnossa 1.3.-19.8. välisen ajan; metsästyslaki turvaa tämän luonnoneläinten lisääntymisajan.
  • että koiran vapaana pitäminen taajamissa on sallittua vain koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla.
  • että keräät koirasi jätökset pussiin, ja viet pussin roskiin.
  • että koirasi ei häiritse muita asukkaita haukunnallaan – häiritsevä haukku rikkoo taloyhtiön järjestyssääntöä.

Koirista ärsyyntyvä, ota huomioon…

  • että suurenkin koiran pitäminen kerrostalossa on sallittua, ja se luetaan normaaliin elämään, jota taloyhtiö ei voi rajoittaa.
  • että asukkaat eivät itse saa asentaa pihoille ja teille koirankieltokylttejä, ne katsotaan roskaamiseksi. Kyltit herättävät myös aggressioita, ja niitä voidaan särkeä, mikä lisää roskia.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Naapurit