Keltanokka-palstalta löydät vastauksia siihen, miten taloyhtiön hallitus toimii.

Kuka vastaa palovaroittimista taloyhtiössä?

Jokaisessa taloyhtiön asunnossa täytyy olla toimiva palovaroitin, ja palovaroittimia yksi 60 neliötä kohden. Vastuu varoittimista ja niiden toiminnasta on joko asukkailla tai taloyhtiöllä.

Jos asunnoissa on sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet, ne kuuluvat lain mukaan yhtiön vastuulle. Paristokäyttöisten palovaroittimien toiminta ja paristojen vaihtaminen on sen sijaan aina asukkaan vastuulla.

Jos osakas on vuokrannut asuntonsa eteenpäin, palovaroitin voi olla valmiina katossa, mutta sen säännöllinen testaaminen ja paristojen vaihto kuuluu silti asukkaalle eli vuokralaiselle. Tästä on myös hyvä muistuttaa asukkaita eri viestintäkanavissa.

Taloyhtiö voi kuitenkin auttaa palovaroittimien tarkastamisessa sekä paristojen vaihtamisessa keskitetysti. Näin yleinen paloturvallisuus on varmoissa kantimissa. Kaikki asukkaat eivät myöskään välttämättä pysty huoltamaan varoittimia itse, jolloin taloyhtiön apu on tarpeen.

Jos kyseessä ei ole suuri kustannuserä, voi hallitus tehdä päätöksen ja tilata palovaroitintarkastukset sekä uudet patterit esimerkiksi huoltoyhtiöltä.

Hallitushai