Jätä koti lomakaudeksi kesäkuntoon – lue vinkit

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 18.6.2019
Murtovarkaat iskevät lomailevien koteihin.

Kun lomalle lähtöön valmistautuu, ei kotona odota ikäviä yllätyksiä, kuten kallis vesilasku, avoimesta ikkunasta sisään tullut ja asumaan asettunut lintu tai pahimmassa tapauksessa murtovarkaus. Näin valmistelet kodin lähtiessäsi lomalle.

Asuntoihin kohdistuva rikollisuus ammattimaistuu. Pitkän lomakauden alkaessa murtovarkaat alkavat etsiä tyhjinä olevia lomalaisten koteja. Murtoja tehdään paljon päiväsaikaan, ja ne suunnitellaan huolellisesti. Loman ajaksi kannattaa minimoida myös teknisistä vioista johtuvat vahingot.

Postilaatikko

Postilaatikko tai -luukku kannattaa pitää tyhjänä. Pursuileva laatikko on merkki varkaille, että ketään ei ole kotona. Jos laatikko on niin täynnä, ettei kansi mahdu kiinni, voivat postit kastua. Pyydä naapuria hakemaan postisi säännöllisesti tai käännä posti tarvittaessa lomaosoitteeseen. Esimerkiksi sanomalehtien lähetyksen voi myös perua väliaikaisesti kokonaan.

Sosiaalinen media ja sähköposti

Jos lähiseudulla on tehty paljon murtoja, ei omia loma-aikeitaan kannata kuuluttaa julkisesti. Esimerkiksi Facebookissa tai sähköpostin automaattivastauksessa ei välttämättä kannata kertoa yksityiskohtia lomasuunnitelmistaan.

Lukot

Huolehdi, että ulko-ovi jää takalukkoon ja varmuuslukko on kiinni. Sulje huolellisesti myös ikkunat. Pientenkin tuuletusikkunoiden on oltava kiinni vakuutusten vuoksi. Ikkunasta voi rosvon lisäksi tulla sisään esimerkiksi lintuja, jotka aiheuttavat huomattavaa sotkua kodissa.

Vesi ja sähkö

Kannattaa irrottaa sähkölaitteiden pistokkeet ja varmistaa, että pesukoneiden hanat ovat kiinni. Ennen lomaa on hyvä hetki sulattaa pakastin, ja jättää se loman ajaksi pois päältä. Kesäkuumalla kylmälaitteet joutuvat koville.

Viemärit

Hajulukot voivat kuivua pitkän loman aikana kesän lämmössä. Pyydä kukkien kastelijaa valuttamaan hieman vettä hanoista ja vetämään vessanpöntön kerran viikossa.

Hälytysjärjestelmä

Jos ajatus murrosta kaihertaa mieltä, kannattaa harkita hälytysjärjestelmää. Nykyaikaiset varashälyttimet ovat pieniä, huomaamattomia ja helppoja asentaa. Laitteet toimivat langattomasti. Hälytysjärjestelmät kytketään hälyttämään vartiointiliikkeeseen, jos laite havaitsee jonkun yrittävän kotiin luvatta. Kun postilaatikkoon ja ulko-oviin liimaa vielä liikkeen tarrat, murtoyritys voi tyssätä jo siihen.

Vakuutus

Tarkista kotivakuutuksen voimassaolo ja ehdot ennen lomaa.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Turvallisuus