Intohimolla hoidetusta taloyhtiöstä ei haluta muuttaa pois

Kirjoittanut Matti Tuovinen 16.12.2021
As Oy Vesakossa on muun muassa asukkaiden yhteinen taloyhtiöpyörä, jolla ajamassa hallituksen jäsenet Jussi Laakso ja Olli Attila. Kuva: Aleksi Poutanen

Vuoden 2021 parhaassa taloyhtiössä Asunto Oy Vesakko Bostads Ab:ssa kukoistaa yhteisöllisyys. Elämäntilanteiden muuttuessa uutta kotia etsitään usein ensiksi omasta taloyhtiöstä. Taloyhtiön yhteiskäyttöpyörällä ajamassa hallituksen jäsenet Jussi Laakso ja Olli Attila, taustalla puheenjohtaja Kirsi Paloheimo.

Helsingin Maunulassa sijaitsevassa Asunto Oy Vesakko Bostads Ab:ssa yhteisöllisyys kukoistaa, asumisviihtyvyys on korkealla ja asukkaat vuokralaisia myöten osallistuvat taloyhtiön toimintaan. Me-henki on poikkeuksellisen vahva.

Taloyhtiö onkin haluttu asuinpaikka. Tulijoita olisi, mutta julkiseen myyntiin asti huoneistoja riittää harvoin. Kun osakkaiden omat elämäntilanteet muuttuvat, he etsivät pienempää tai isompaa uutta kotia aina ensin samasta yhtiöstä, jotta ei tarvitsisi lähteä muualle. Vaihtokauppoja tehdään usein.

– Se on yksi Vesakon erityispiirteistä, toteaa isännöitsijä Miika Pyykkönen Provia Isännöinti Oy:stä.

Samalla hän naurahtaa, että kun hän on maininnut kollegoilleen asiasta ja taloyhtiön yhteisöllisyydestä, hän on saanut aina vastaansa ihmettelyä: Miten se on mahdollista? Onhan se sentään iso seitsemän kerrostalon ja 177 huoneiston yhtiö.

– Vaikka kyse on kliseestä, niin vesakkolaiset todella ovat kuin yhtä suurta perhettä, hallituksen puheenjohtaja Kirsi Paloheimo sanoo.

Tieto kulkee monissa kanavissa ja tarvittaessa myös englanniksi

Asunto Oy Vesakko valittiin syksyllä 2021 Suomen parhaaksi taloyhtiöksi. Kotitalo-median järjestämässä Suomen paras taloyhtiö -kilpailussa painotettiin tänä vuonna asukkaiden äänen kuulumista ja asukkaiden kuuntelemista.

Asunto Oy Vesakossa tätä kulttuuria on rakennettu pitkäjänteisesti ja menestyksekkäästi. Jo vuosia sitten tiedottaminen ja asioista keskustelu myös muokattiin monikanavaiseksi, jotta se tavoittaisi niin nuoret kuin ikääntyneet, yhtiössä asuvat sekä sijoittajaosakkaat, jotka pitävät majaa muualla.

Nyt tietoa jaetaan paperisen Vesakkoviestin ohella muun muassa Facebookissa, Whatsappissa, sähköpostitse, puhelimitse ja isännöinnin ylläpitämässä Talointrassa – ja tarvittaessa myös englanniksi.

Monikanavaista tiedottamista harkitseville taloyhtiöille Paloheimo vinkkaa, että vanha paperinen tiedotemuoto kannattaa säilyttää jo asukkaiden tasapuolisen kohtelun nimissä, mutta sen oheen voi hyvin ottaa moderneja digitaalisia kanavia.

Sähköposti tai puhelinsovellus tavoittaa paljon liikkuvat osakkaat paremmin kuin paperi.

Vesakon asukkailla on lisäksi etu, joka useimmista taloyhtiöistä puuttuu: oma talonmies. Kirsi Paloheimo ja Miika Pyykkönen kuvaavat jo 16 vuoden ajan tehtävää hoitanutta Timo Hellströmiä ilmaisulla ”painonsa arvoinen kultaa”. Myös talonmiehen kautta asukkaiden ja taloyhtiön huolet kulkevat nopeasti hallitukselle ja isännöinnin korviin.

Hallituksen jäsenet vasemmalta lukien Maija Kangas, Marko Heikurainen, Olli Attila, puheenjohtaja Kirsi Paloheimo, isännöitsijä Miika Pyykkönen ja hallituksen jäsen Jussi Laakso.

Omalla tutulla talkkarilla on iso merkitys myös yhteisöllisyyden kannalta – hän tuntee kaikki ja kaikki tuntevat hänet. Turvallisuuttakin talonmies tuo, mikä puolestaan lisää asumisviihtyvyyttä.

– Taloyhtiötä kymmenkunta vuotta isännöinyt Miika Pyykkönen on samanlainen peruspilari, Paloheimo lisää.

Yhtiökokous on suosittu tilaisuus taloyhtiössä

Kuuntelemisen kulttuurista ja vahvasta yhteisöllisyydestä kertoo sekin, että yhtiökokoukset ovat Vesakossa poikkeuksetta suosittuja.

Isännöitsijä Pyykkönen laskee, että parhaimmillaan lähes puolet osakkaista on ollut edustettuna yhtiökokouksessa, kun varsin monissa taloyhtiöissä osallistumisaktiivisuus jää 10–20 prosenttiin.

Paloheimon mukaan yhtiökokoukset kiinnostavat, koska osakkaat todella haluavat vaikuttaa yhteisten asioiden ja yhteisen omaisuuden hoitoon.

– Toisaalta yhtiökokouksissa käsiteltävät asiat valmistellaan aina hyvin, joten niitä ei tarvitse vatvoa pitkään. Toki kun keskustelua syntyy ja paikalla on 50–60 osakasta, ottavat puheenvuorot aikansa.

Vaikka aikaa kuluu, Paloheimon mukaan on silti tärkeää, että kysymyksiä tulee. Niiden esittämiseen jopa kannustetaan.

– Puheenvuorot ovat asiallisia ja keskustelukulttuuri hyvähenkinen. Joskus ihan ihmettelen, että kuinka ihmiset voivatkaan toimia näin hyvin yhteen, Paloheimo sanoo.

Pyykkönen kiittää osakkaiden ohella taloyhtiön hallitusta, luonnehtien niin ikään sitä tavanomaista aktiivisemmaksi.

– Aktiivisuus helpottaa isännöinnin työtä. Samalla tulee hyvä mieli, kun asiat rullaavat ja asukkaat ovat tyytyväisiä. Olen aina ollut ylpeä tästä taloyhtiöstä.

Voittorahat käytetään yhtiön 70-vuotisjuhlajärjestelyihin

Voiton kunniaksi Kotitalo-media palkitsi Suomen parhaan taloyhtiön kukilla, kunniakirjalla ja tuhannen euron rahasummalla.

– Kyllä siinä tuli muutamille ihan kyynel silmäkulmaan, kun kerroimme voitosta, Paloheimo kertoo.

Asunto Oy Vesakko juhlii voittoa ensi vaiheessa tarjoamalla kaikille asukkaille kakkukahvit. Voittosumma laitetaan vielä hetkeksi sukan varteen ja käytetään taloyhtiön 70-vuotisjuhlajärjestelyihin ensi vuonna.

Paloheimo pohtii, että palkinto on paras mahdollinen kiitos kaikille siitä suuresta työmäärästä, joka on vuosien mittaan tehty.

– Luulen, että tämä huomionosoitus muistetaan taloyhtiössä pitkään ja se innostaa meitä kaikkia pohtimaan, mitä voisimme tehdä vielä lisää tai paremmin.

Suomen paras taloyhtiö 2021

Taloyhtiön nimi Asunto Oy Vesakko Bostads Ab
Paikkakunta Helsinki
Rakennusvuosi 1953
Rakennusten määrä 7
Huoneistojen määrä 177
Isännöintiyritys Provia Isännöinti Oy


Tuomariston perustelut:

“Vesakossa on yhteisten tilojen ja tekemisen tuntua, jota tukee modernilla tavalla tiheä ja asukaslähtöinen viestintäkulttuuri. Heillä on kaiken päälle talkkari tuomassa klassista luksusta.” Pasi Mäenpää, kaupunkisosiologian dosentti, Helsingin yliopisto

”Voittajan ja kaikkien finalistien kuvauksista huokui myönteisen kohtaamisen ja kiitollisuuden kulttuuri. Näissä taloissa naapuri on mahdollisuus, ei uhka. Voittajayhtiö on kookas, sellaisissa haasteet moninkertaistuvat. Uskon, että tällainen turvallinen ja myönteinen kotitaloyhtiö säteilee hyvää myös ympäristöönsä laajemmin.”  Salla Korpela, puheenjohtaja, Ryhmärakennuttajat ry

”Asunto Oy Vesakko Bostads Ab erottautui monipuolisella viestinnällä, laadukkailla yhteisillä tiloilla sekä pienillä yhteisöllisyyden osoituksilla. Yhtiökokousten suosio on konkreettinen merkki osakkaiden kiinnostuksesta taloyhtiön asioihin. Taloyhtiö on järjestelmällisesti toteuttanut isoja peruskorjauksia suojellussa kiinteistössä, remontoinut keskeiset yhteiskäyttötilat ja kehittänyt piha-aluetta.” Markus Hyttinen, linjajohtaja, Sweco

”Asunto Oy Vesakko osoittaa hienolla esimerkillään, kuinka yhteisöllisyyttä rakennetaan isossa taloyhtiössä monin eri tavoin ja asukkaiden toiveita kuullaan. Taloyhtiössä on huomioitu kaiken ikäiset asukkaat, viestintä on monimuotoista ja -kanavaista ja yhteiset tilat ovat ahkerassa käytössä. Ekstrapisteet yhteiskäyttöpolkupyörästä, Vesakkopyörästä!” Päivi Maaniitty, päätoimittaja, Kotitalo-media

Lue myös: Suomen paras taloyhtiö 2020 on monella rintamalla vastuullinen turkulainen

Matti Tuovinen

Kirjoittaja: Matti Tuovinen

Asuminen, taloyhtiöasiat, remontointi ja rakentaminen ovat olleet juttujeni keskiössä jo yli 20 vuoden ajan. Uutta tutkimustietoa ja uusia haasteita tulee tuon tuosta, ja hyötytiedon jakaminen on palkitsevaa. Parhainta palautetta on kuulla, että jutustani oli hyötyä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Matti Tuovinen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 8/2021