Hallitus vastaa siitä, että taloyhtiön tärkeät asiakirjat pysyvät tallessa

Kirjoittanut Tuomas Lehtonen 25.7.2019
Kuvitus: Anja Reponen

Taloyhtiön tulee lain mukaan arkistoida kokouspöytäkirjat ja kirjanpitoon liittyvät asiakirjat vuosien ajan. Fiksu hallitus säästää myös sopimuspaperit ja remontteihin liittyvät dokumentit.

Kirjanpitolain säädöksissä mainitaan, että tilinpäätökset ja niihin liittyvät asiakirjat tulee säilyttää kymmenen vuotta ja kirjanpidon tositteet sekä liiketapahtumia koskeva kirjeenvaihto kuusi vuotta tilikauden päättymisen jälkeen.

– Yhtiökokousten ja hallitusten kokousten pöytäkirjat kuten myös osakkaiden muutostyöilmoitukset tulee asunto-osakeyhtiölain mukaisesti säilyttää koko taloyhtiön olemassaolon ajan, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, vt Jaana Sallmén sanoo.

Arkistoaineisto voi olla paperisessa tai sähköisessä muodossa, kunhan arkistointi toteutetaan luotettavasti.

Sopimuspapereiden ja esimerkiksi taloyhtiön remontteja koskevan dokumentaation arkistointivelvoitetta ei lainsäädäntö edellytä. Sallmén kuitenkin suosittelee säästämään nämäkin paperit vähintään niin kauan kuin sopimuksiin liittyvät vastuuajat ovat voimassa. Vanhentumissäännöksistä tuleva kymmenen vuotta on tässäkin hyvä nyrkkisääntö.

Arkistoaineisto voi olla paperisessa tai sähköisessä muodossa, kunhan arkistointi toteutetaan luotettavasti. Sähköinen muoto edellyttää, että arkistosta on olemassa esimerkiksi toisella palvelimella säilytettävä kaksoiskappale.

– Arkistoinnin hoitaa useimmiten isännöintiyritys. Hallitus on kuitenkin vastuussa siitä, että yhtiön arkistointi on järjestetty asianmukaisesti. Esimerkiksi isännöintiyrityksen vaihdostilanteessa hallituksen tulee huolehtia, että yhtiön asiakirjat siirtyvät kokonaisuudessaan uuteen isännöintiyritykseen, Sallmén sanoo.

Tuomas Lehtonen

Kirjoittaja: Tuomas Lehtonen

Asumisella on valtavan suuri merkitys meidän kaikkien elämään. Hyvä asuinympäristö edistää ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. Kodeissa on myös kiinni valtaosa suomalaisten varallisuudesta. Toimittajana haluan olla välittämässä tietoa, jonka avulla Kotitalon lukijat voivat kehittää omista taloyhtiöistään yhä viihtyisämpiä, turvallisempia ja vetovoimaisempia asuinympäristöjä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tuomas Lehtonen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen Vastuu