Haaveissa koti ulkomailla? Lue konkareiden vinkit

Kirjoittanut Riikka Muhonen 7.10.2021
Rantatuoli ja auringonlasku merelle - monen suomalaisen haaveileva kakkoskodin maisema

Monen unelmana on hankkia kakkoskoti toisesta maasta, viettää talvet etelän auringon alla tai muuttaa pysyvästi ulkomaille. Mitä täytyy ottaa huomioon muuttoa suunnitellessa? Millaisia yllätyksiä asuntoa ostaessa tai vuokratessa voi tulla vastaan? Kurkistetaan kolmen suomalaisen koteihin ja arkeen Virossa, Kanarian saarilla ja Australiassa.

Asuntokaupat hoidetaan Virossa notaarin luona

Thea Ekholm, 45, pyörittää Virosta käsin viestintä- ja markkinointialan yritystä yhdessä miehensä kanssa. Hän on asunut Tallinnan naapurikunnassa Viimsissä jo yli kuusi vuotta.

Tallinna oli Ekholmille entuudestaan tuttu ainoastaan vapaa-ajan matkoilta. Idea muuttaa Viroon syntyi kuitenkin nopeasti.

­­– Suunnittelimme mieheni kanssa jonkinlaista elämänmuutosta. Olimme molemmat täyttämässä neljäkymmentä, ja mietimme, mitä tässä elämässä vielä haluaisi tehdä, Ekholm kertoo.

Viro alkoi kiinnostaa, koska se oli profiloitunut yrittäjäystävällisenä maana.

– Asiat oli helppo hoitaa, ja Virossa on tasaverotus. Maantieteellinen läheisyys teki muuttamisesta helppoa.

Heti ensiasunnokseen Ekholm ja hänen miehensä ostivat nykyisen talonsa.

– Jos haaveissa on talon ostaminen Virosta, olisi hyvä osata viron kieltä. Kieltä osaamattomalle ei useinkaan vastata asuntoilmoituksia koskeviin kyselyihin. Suosittelenkin heti alkuun hankkimaan hyvän asunnonvälittäjän.

Sopivan välittäjän löytämisen jälkeen kaikki sujui helposti: Ekholm ja hänen miehensä valikoivat kiinnostavien talojen myynti-ilmoitukset internetistä ja asunnonvälittäjä järjesti näyttökäynnit.

Asuntokaupat hoidetaan Virossa notaarin pakeilla. Notaarin tehtävänä on valvoa kaupan laillisuutta. Myös asunnon ostoon tarkoitetut rahat siirretään ensin notaarin tilille, josta ne kauppakirjojen allekirjoittamisen jälkeen siirtyvät asunnon myyjälle.

Järjestelmästä tulee pieniä lisäkuluja niin ostajalle kuin myyjällekin.

– Meidän tapauksessamme kuluja tuli hiukan yli sata euroa, jonka sovimme maksavamme myyjän kanssa puoliksi.

Edulliset asumiskustannukset ollut iloinen yllätys

Viron edulliset asumiskustannukset ovat olleet pariskunnalle iloinen yllätys. Viimsi on viehättävä puutarhamainen kunta, jossa on omakotitalojen lisäksi virolaisia suveloita, eli kesämökin ja siirtolapuutarhamökin välimuotoja.

– Monien talojen autotalleissa ei suinkaan säilytetä autoa. Sen sijaan ne on rakennettu täyteen hyllyjä kotisäilykkeitä varten. Virolaiset keräävät ja säilövät paljon itse, Ekholm toteaa.

Thea Ekholmin talo Virossa
Kuva: Thea Ekholm, kuvitus: Vilma Tuominen

Suurimpana kulttuurierona Viron ja Suomen välillä hän näkee sen, että virolaiset sanovat harvoin mihinkään asiaan suoraan “ei”.

– Viro on pieni ja pippurinen maa, jossa asiat menevät eteenpäin. Suomeen verrattuna asiat todella muuttuvat ja niitä kehitetään.

Virolaisten energinen asenne on tehnyt myös Ekholmista itsestään innokkaamman kehittämään jotain uutta. Pariskunnan tarkoituksena ei olekaan jämähtää paikoilleen.

– Seuraavana tavoitteena on muuttaa jonnekin vielä vähän etelämmäksi, missä olisi lämpimämpää.

Kanarialla asuntokauppoihin on hyvä valmistautua

Olavi Väisänen, 72, teki ennen eläköitymistään pitkän työuran ensin kiinteistönvälittäjänä ja sittemmin isännöitsijänä. Hän asuu nykyään hiukan alle puolet vuodesta Gran Canarialla yhdessä naisystävänsä kanssa.

Väisänen on asunut talvet Kanarian saarilla jo 12 vuoden ajan. Ensimmäisenä ostettu asunto sijaitsee Las Palmasissa.

Myöhemmin hän hankki lisäksi pienen bungalowin Playa del Inglesistä, jonka vaihtoi myöhemmin suurempaan.

– Kyllä vuokraaminen on silti helpompi vaihtoehto, omistamisessa on aina omat ongelmansa, Väisänen kertoo.

Hän suosittelee tutustumaan eri alueisiin ennen mahdollisille asuntokaupoille lähtöä. Paikallistuntemus ja asiansa osaavan asunnonvälittäjän löytäminen ovat tärkeitä askeleita onnistuneeseen asuntokauppaan.

Myös juristin palveluita on hyvä käyttää.

Väisänen tiesi haluavansa asunnon tietyltä alueelta, ja lopulta sopiva vaihtoehto tuli vastaan paikallisen kiinteistönvälittäjän ikkunassa olleesta mainoksesta.

– Halusimme aticon eli kattohuoneiston, jossa on iso terassi. Sellainen löytyikin. Playa del Inglesin asunnot taas ovat löytyneet internetistä, mutta kuitenkin välittäjien kautta.

Kosteusvaurio ei ole peruste kaupan purkamiselle

Suomessa myytävistä asunnoista on mahdollista saada paljon tietoa ja esimerkiksi isännöitsijäntodistus, mutta Espanjassa tällaista käytäntöä ei ole.

Monet asuntojen tyypilliset ongelmat, kuten kosteus- tai homevauriot, eivät ole perusteita kauppojen purkamiselle. Ongelmien osuessa kohdalle niiden korjaaminen on hankalaa. Väisäsen Las Palmasin asunnon ulkoseinässä olleen kosteusvaurion korjaus kesti kolmisen vuotta.

Korjausten hitaus johtui siitä, että Espanjassa ei ole asunto-osakeyhtiöitä, vaan kaikki asunnot ovat erillisiä kiinteistöjä.

Olavi Väisänen ja Anne Havu kattoterassilla
Kuva: Olavi Väisänen, kuvitus: Vilma Tuominen

Taloyhtiöissä ei myöskään ole hallitusta, vaan asioista päätetään talon asukkaiden kokouksissa. Lisäksi valitaan taloyhtiön presidentti hoitamaan päivittäisiä asioita. Väisäsen talossa on vain kymmenen asuntoa, mutta yksinkertaisesta remontista päättäminen oli työlästä.

– Ensin kokoustettiin rappukäytävässä kolme tuntia. Kaikki puhuivat päällekkäin. Seuraavassa kokouksessa päätin, ettei näitä asioita rappukäytävässä hoideta ja kutsuin kaikki meille. Siellä kolme tuntia kaikki puhuivat yhteen ääneen espanjaa. Minä en ymmärtänyt mitään. Kun kaikki olivat lähdössä pois, kysyin, että korjataanko se seinä? Vastaus oli, että “sí, sí, korjataan”!

Pienistä käytännön ongelmista huolimatta Väisästä vetää Kanarialle talvesta toiseen lämpö ja aurinko.

– Me emme oikein tykkää lumihangesta ja hiihtelemisestä.

Kimppa-asuminen on yleistä Australiassa

Elisa Palin, 27, asuu tällä hetkellä Australian Sydneyssa poikaystävänsä ja pariskunnan tammikuussa syntyneen esikoispojan kanssa. Hän muutti Australiaan neljä vuotta sitten.

– Tarkoitus oli aluksi vain lähteä katsomaan, mitä täällä on. Yksi asia on johtanut toiseen, ja nyt ollaan tässä tilanteessa.

Jälkiviisaana hän kehottaa ulkomaille muuttoa suunnittelevia ottamaan selvää kohdemaan hintatasosta ja toimintakulttuurista.

– Monet asiat hoidetaan täällä eri tavalla kuin Suomessa, ja alun perin lähdin tänne vähän naiivina.

Huone jaetussa asunnossa oli Palinin ensimmäinen koti Australiassa, jossa kimppakämpässä asuminen on hyvin yleistä. Huoneiden vuokraaminen perustuu usein suulliseen sopimukseen, joten vaihtuvuus on suurta. Vuokrahuoneita etsitään usein verkkosivujen ja sosiaalisen median kautta.

Asuttuaan maassa vuoden Palin tapasi poikaystävänsä. Asuminen kimppakämpässä pariskuntana kuitenkin jatkui, ja pari vuokrasi ensimmäisen oman asuntonsa vasta ennen lapsen syntymää.

Monet perhettä perustavat parit pyrkivät ostamaan oman asunnon. Myös Palin ja hänen poikaystävänsä harkitsivat asunnon ostamista, ennen kuin koronapandemia käänsi hinnat rajuun nousuun.

– Meidän oli tarkoitus muuttaa kauemmas kaupungista, mutta etätöiden yleistyttyä isojen kaupunkien lähellä sijaitsevissa pienissä kaupungeissa asuntojen hinnat ovat lähes kolminkertaistuneet. Muuttosuunnitelmat on nyt laitettu jäihin.

Asunnon ostaminen on kalliimpaa ilman pysyvää oleskelulupaa

Ulkomaalaiselle ilman pysyvää oleskelulupaa maassa oleskelevalle asunnon ostaminen on varsin kallista.

– Odotan itse vielä omaa pysyvää oleskelulupaani. Jos ostaisimme tällä välin asunnon, poikaystäväni kannattaisi ottaa laina yksin. Muuten joutuisimme maksamaan ylimääräisiä veroja.

Australiassa asuminen on saanut Palinin arvostamaan suomalaisia asuntoja. Kostea ilmasto aiheuttaa homeongelmia, ja erilaiset hyönteiset ovat tuttuja vieraita asunnoissa. Taloissa ei ole myöskään kunnollista eristystä tai lämmitystä.

Elisa Palin melomassa Syndeyn edustalla
Kuva: Elisa Palin, kuvitus: Vilma Tuominen

– Monet asiat ovat täällä vähän jäljessä Suomea. Taloissa on rakenteellisia ongelmia ja esimerkiksi isojen tornitalojen seinät ovat saattaneet lähteä halkeamaan.

Australialaista elämäntapaa Palin luonnehtii erittäin rennoksi. Ympärivuotinen aurinkoinen sää kannustaa ulkoilmaelämään.

Grillaus on suorastaan kansallisurheilua ja oma takapiha kuuluu ehdottomasti australialaiseen unelmakotiin. Suomessa haravointia ja lumitöitä inhonnut Palin on huomannut vähitellen omaksuneensa paikallisen ajattelutavan.

– Olen itsekin alkanut ajatella, että voisihan oma piha olla kiva!

Lue myös: Suomen taloyhtiömalli kestää kansainvälisen vertailun

Riikka Muhonen

Kirjoittaja: Riikka Muhonen

Kotona ihminen saa olla oma itsensä. Useiden vuosien asuminen kuudessa eri maassa on saanut minut kiinnostumaan kodeista sekä Suomessa että ulkomailla. Erityisen kiehtovia ovat pienet yksityiskohdat ja arkiset kummallisuudet, joihin emme aina hoksaa kiinnittää huomiota.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Riikka Muhonen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 6/2021

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Asuntokauppa Kunnossapito Vuokra-asuminen