Nämä olivat viisi finalistia Paras taloyhtiön hallitus 2015 -kilpailussa

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 16.5.2019
Viisi finalistia kilpaili parhaan taloyhtiön hallituksen tittelistä 2015.

Isännöintiliitto ja Kotitalo-lehti palkitsivat vuoden 2015 parhaan taloyhtiön. Pääkriteereinä kilpailussa olivat taloyhtiön kehittämis- ja korjaushankkeet. Esittelemme viisi finalistihallitusta. Ne kaikki ovat parantaneet aktiivisesti taloyhtiöitään.

As. Oy Turun Pihlajanmarja

Yhtiön talous ja kunto ovat kohentuneet hallituksen kaudella selvästi. Lähtötilanne ei ollut helppo, mutta hallitus osoitti määrätietoisesti osaamisensa. Siirtymävaiheessa taloyhtiössä oli korjaus- ja rahallista velkaa paljon. Ennakkoluuloton ja asioihin tarttuva hallitus koostuu eri alojen osaajista, jotka ovat kaikki ensikertalaisia hallituksessa.

Uusi hallitus päätti ensi töikseen kilpailuttaa muun muassa isännöinnin ja huolto- ja siivoustoimen. Huollon hinta-laatusuhdetta saatiin parannetuksi ja korjaustoiminnan ja huollon kuluja selvästi pienemmiksi. Lisäksi hallitus on käynnistänyt asukastoimikunnan. Tavoitteena on saada vuokralaisetkin aktivoitumaan ja ymmärtämään meneillään olevia korjaustoimia.

Hallitus panostaa monipuoliseen viestintään. Viestinnässä on apuna myös asukastoimikunta.

Hallituksella on selvä tulevaisuuden visio. Puheenjohtaja Pekka Suopajärvi sanoo, että jonain päivänä taloyhtiön asuntojen myynti-ilmoituksissa lukee ”Hyvin hoidettu taloyhtiö jossa kaikki suuret remontit on tehty”.

Työväen As. Oy Männistö

Uusi hallitus pani tuulemaan ja toteutti välttämättömät uudistukset vaikeassa tilanteessa. Se muun muassa pani pihan järjestykseen, laati asukasohjeen ja määritteli hallituksen jäsenille selvät vastuut.

Taloyhtiön nykyinen hallituksen puheenjohtaja Jussi Tuominen on ”virassaan” nyt neljättä vuotta. Kun hän tuli puheenjohtajaksi, talo kaipasi kipeästi remontteja ja uudistamista.

Ensimmäisessä yhtiökokouksessa ilmapiiri oli erittäin huono. Mutta koska hallituksella oli niin selvä näkemys siitä mitä piti tehdä, tilanne saatiin tyyntymään. Uusi hallitus laati yhtiölle seikkaperäisen asukasohjeen. Kaikille hallituksen jäsenille määriteltiin vastuualueet.

Yhtiötä on pidetty kunnossa pitkäjänteisesti. Nyt on vireillä sekä viemärin runkojohtojen sujutus että saunan peruskorjaus. Remontista sovittiin sujuvasti eikä hallitus saanut valituksia remontin kustannuksista,vaikka remontteihin on aiemmin suhtauduttu kriittisesti taloyhtiössä.

As. Oy Toiskantie 1, Helsinki

Taloyhtiön kiinteistönhoito on järjestelmällistä ja asioihin tartutaan rivakasti.

Kerran vuodessa talossa on tapana, että naisporukka lähtee yhdessä ulkomaille ja sillä aikaa miehet pistävät tontilla töpinäksi. He ovat tehneet reissun aikana niin risusavottaa kuin graffitinpuhdistustakin.

Taloyhtiössä on tavoitteena, että asukkaat saavat asua turvallisesti, arvokkaasti ja viihtyisästi.

Strateginen ja energiataloudellinen ymmärrys sekä eteenpäin katsova hallitustyöskentely näkyy monissa päätöksissä, joita Toiskantiellä on tehty
vuosien varrella. Remontteja on riittänyt, mutta ne on tehty oikeassa järjestyksessä ja oikeaan aikaan. Ongelmia ei piilotella, vaan ne hoidetaan kuntoon nopeasti. Nykyinen hallitus on toiminut tehtävässään kolme kautta.

As. Oy Espoon Suvikäytävä

Erittäin aktiivinen hallitus on saanut taloyhtiön mukaan esimerkiksi energiansäästön pilottihankkeisiin.

Avaria, kallioisia pihoja, penkkejä, leikkipaikkoja, yhteistiloja. Asunto-osakeyhtiö Espoon Suvikäytävää on viime aikoina kohennettu monesta kohdasta. Julkisivut on pesty, pajukkoja raivattu.

Taloyhtiöllä on selvät tavoitteet esimerkiksi energiansäästöstä. Hallitus seuraa sähkön, lämmön ja veden kulutuslukuja neljännesvuosittain. Se on selvittänyt asukkaiden mielipiteitä osallistumalla Asukaskokemus-kyselyn pilottihankkeeseen, ja nyt se suunnittelee asukasopasta, joka jaetaan kaikille.

Hallitus työskentelee tiiviisti sähköpostitse, kokoontuu kymmenisen kertaa vuodessa, kirjoittaa säännöllisesti asukaskirjeitä ja pitää niin kiinteistönhuollon kuin siivouksenkin kanssa kiinteistökatselmuksia puolivuosittain. Yhtiössä on selvä kiinteistönpidon tavoite: pysyä yhtä hyvässä kunnossa kuin nyt, ja silloin kun se on teknisesti mahdollista, parantaa nykytasoa.

As. Porintie 2, Helsinki

1957 valmistuneessa taloyhtiössä asutaan useammassa polvessa. Hallitus on käyttänyt paljon vapaa-aikaansa yhtiön kuntoon saamiseksi.

Yhtiö on perinteikäs: siellä asuu saman perheen kahta sukupolvea, joistakin asunnoista vanhemmat ovat muuttaneet pois ja lapset tulleet tilalle omien lastensa kanssa.

Yhteisöllisyys kukoistaa miesten ja naisten lenkkisaunoissa, yhteisissä vappu- ja halloween-juhlissa, itse rakennetulla grillikatoksella istuskellen ja taloyhtiön pihan istutuksia hoitaessa.

Alkuperäisiä asukkaita on vielä yli kymmenen. Taloyhtiö on hyvin haluttu ostajien keskuudessa: asuntoja ei tarvitse laittaa julkiseen myyntiin, sillä ne menevät kaupaksi puskaradiomenetelmälläkin.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Kokoukset Taloyhtiön johtaminen