Ensimmäiseen omaan kotiin muuttaminen: “Isoin yllätys oli, miten paljon tarvitaan rahaa”

Kirjoittanut Mari Schildt 2.9.2022
Suvi Laine

Kun nuori muuttaa omaan asuntoon, kaikkea taloyhtiöön liittyvää ei voi eikä tarvitsekaan osata. Riittää kun tietää, keneltä voi kysyä. Turkulainen Juho Killström muutti omaan asuntoon 20-vuotiaana.

Ovi rapsahtaa auki rappukäytävään, ja Juho Killström kutsuu peremmälle. Ensimmäiseen omaan kotiin muuttaminen tuli hänelle ajankohtaiseksi puolisen vuotta sitten.

– Armeijan jälkeen hommasin töitä ja asuin vanhempien luona. Takaraivossa oli ajatus, että voisi olla kiva kokeilla yksin asumista.

Killström ryhtyi katsomaan vuokra-asuntotarjontaa kaupungissa, vaikka ei niin tosissaan muuttamisen kanssa vielä ollutkaan. Tähtäimessä ovat kuitenkin yliopisto- tai ammattikorkeakouluopinnot välivuoden tai parin jälkeen. Pian vastaan tuli kuitenkin ilmoitus 32-neliöisestä yksiöstä Turun ydinkeskustassa. 550 euron vuokrakin tuntui kohtuulliselta.

– Tultiin katsomaan ja huomattiin, että tämähän on kiva. Sijaintihan on aivan helmi! Ei tällaista tule heti uudestaan vastaan, hän muistaa.

Armeijan jälkeen hommasin töitä ja asuin vanhempien luona. Takaraivossa oli ajatus, että voisi olla kiva kokeilla yksin asumista.

Juho Killström

Ensimmäiseen omaan kotiin muuttaminen on kallista

Marttaliiton Arki sujuvaksi -toiminnan asiantuntija Piia Aho sanoo, että nuoret pärjäävät yleensä hienosti ensimmäisessä omassa kodissaan.

– Se on vapauden huumaa ja iloa siitä, että saa itse valita ja päättää. Nuorille voi olla tärkeää esimerkiksi se, että he voivat valita omien arvojensa mukaista, ympäristöystävällistä sähköä, tai valita itse, mitä syövät, hän sanoo.

Nuorille voi olla tärkeää esimerkiksi se, että he voivat valita omien arvojensa mukaista, ympäristöystävällistä sähköä, tai valita itse, mitä syövät.

Piia Aho

Yksi tärkeimmistä asioista Ahon mukaan on kuukausibudjetin laskeminen, eli sen selvittäminen, mihin omilla tuloilla on varaa. Killström tekee töitä varastolla ja sen lisäksi keikkaa ravintolassa portsarina. Hän ansaitsee kuussa noin 1 500 euroa. Vähennettyään summasta vuokran, veden, sähkön, vakuutukset, tietoliikennekulut ja ruuan, hän päätteli, että varaa on. Silti hän sai yllättyä.

– Isoin yllätys oli, miten paljon tarvitaan rahaa muuttamiseen. En edes ajatellut, että alussa voisi mennä niin paljon, hän sanoo.

Asunnon takuuvuokraan tarvittiin kahden kuukauden vuokraa vastaava summa. Vuokranantaja edellytti myös laajaa kotivakuutusta. Alun kustannustaakkaa helpotti, että Killström sai vanhemmiltaan käytettyjä huonekaluja ja sänky muutti lapsuudenkodista uuteen kotiin.

– Olin päättänyt, että en tarvitse heti esimerkiksi televisiota. Asuessa voi sitten miettiä, mitä tarvitsee, ja hankkii sitten. Löydettiin sittemmin isän kanssa kierrätyskeskuksesta toimiva peli. Siinäkin säästi, hän kertoo. 

Huoltoliikkeeltä neuvoja

Jos taloyhtiössä on toimiva pesutupa, Piia Ahon mukaan sen avulla voi säästää arjen menoissa. Usein pesutuvan seinässä on hyvinkin tarkat ohjeet. Vaatteiden pesumerkintöjä on kuitenkin opeteltava lukemaan, samoin kuin pesuaineen annosteluohjeita.

– Jos laittaa liikaa pesuainetta, se tekee hallaa paitsi vaatteille, myös pesukoneelle, kun pesuaine vaahtoaa liikaa, Aho sanoo. 

Killström näyttää sormillaan noin 20 sentin mittaa ja sanoo, että kylpyhuoneessa on tilaa suunnilleen näin leveälle pesukoneelle. Onneksi taloyhtiön pesutuvassa pyykinpesu kustantaa vain pari euroa kerralta.

– Tosin pesutuvan pesukone näyttää siltä, että sillä voisi lentää kuuhun. Jotenkin olen skeptinen sen suhteen, hän virnistää.

Isoin yllätys oli, miten paljon tarvitaan rahaa muuttamiseen.

Aho sanoo, että kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä huoltoliikkeeseen, jos tuntee epävarmuutta talon yhteisten tilojen käytössä. 

– Ajattelen niin, että mieluummin pienissäkin asioissa kannattaa soittaa sinne huoltoyhtiöön. Vaikka tiputtava hana tuntuisi pieneltä asialta, niin kyseessä voi olla suurempikin vaurio. Kun kysyy, niin vältytään isommilta ongelmilta, hän neuvoo.

Kun lämpötila yksiössä huiteli 30 asteessa keskellä pakkasia, Killström ryhtyi selvittämään, kuka osaisi neuvoa, miten tukahduttavaa lämpötilaa saisi laskettua. Asunnossa ei ole pattereita, vaan lattialämmitys. Hän sai isännöinniltä neuvon kääntyä huoltoliikkeen puoleen. Huoltoliike saikin etänä säädettyä asunnon lämpötilaa.

– Sain myös tietää, että säätömahdollisuus löytyy astiakaapin alta. Kokeilemalla sitten löytyi sopiva lämpötila. Nyt tuo lattialla seisova viherkasvini alkaa jo toipua, mutta aika ruskeaksi se kuumalla lattialla meni, Killström kertoo.

Tuparit saa pitää

Kun Killström oli asunut pari päivää, hänen postiluukustaan tipahtivat talon järjestyssäännöt. Niitä joutui hieman pohtimaan, kun Killström piti kavereilleen tupaantuliaiset.

– Vähän soitettiin musiikkia, juteltiin ja lähdettiin jossain kohdin ulos. Mietin ilmoituksen laittamista ilmoitustaululle, mutta toisaalta tunnen kaverini: he eivät ole mitään örveltäjiä, hän kertoo.

Ahon mukaan tupaantuliaiset kuuluvat asiaan. Hän neuvoo, että jos arvelee tupareista koituvan melua, on ystävällistä laittaa rappukäytävään lappu. Siinä on myös hyvä mainita, että hiljaista on jälleen klo 22, ja myös noudattaa sitä.

– Kun sen lapun sinne laittaa, niin kyllä ne naapurit kestävät kuunnella ilmoitettuun aikaan asti, Aho sanoo.

Kun sen lapun sinne laittaa, niin kyllä ne naapurit kestävät kuunnella ilmoitettuun aikaan asti.

Järjestyssäännöt eivät Ahon mukaan tarkoita, etteikö yöllä voisi katsoa telkkaria, tehdä ruokaa, vetää vessaa tai käydä suihkussa. Päiväaikaan kuuluva, ajoittainen koiran haukunta tai pianon soitto ovat arjen ääniä, jotka kuuluvat taloyhtiöön.

Jos taas ongelma menee niin päin, että naapurin äänet valvottavat, Aho neuvoo, että kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä suoraan naapuriin. Jos muutosta ei tapahdu, sitten voi olla yhteydessä isännöitsijään.

– Sellainen herättää vain kiukkua, jos laittaa nimettömän viestin. Kun ihan reippaasti ja ystävällisesti viestittää omalla nimellä, niin asiasta voidaan keskustella, hän sanoo.

Taloyhtiössä asutaan yhdessä

Killström sanoo, että on jo päässyt esittäytymään naapureilleen. Aho korostaa, että naapureiden kanssa kannattaa tulla toimeen – silloinkin, jos kokee saavansa toiselta asukkaalta aiheetonta kritiikkiä.

– Naapureiden kanssa ei kannata ryhtyä kinaamaan. He ovat kuitenkin ihmisiä, joiden kanssa arkea eletään. Kannustan ystävälliseen keskusteluun, Aho sanoo. 

Roskien lajittelu oikein ja vaikka taloyhtiön talkoisiin osallistuminen ovat Ahon mielestä lämpimästi suositeltavia asioita. Ajatus niiden takana on tuottaa hyötyä vuokralaisellekin.

– Vaikka onkin oma koti, se on osa isompaa kokonaisuutta. Jos kodista ei pidetä yhdessä huolta, on palkattava ulkopuolisia tekemään se. Se taas näkyy siinä, että vuokra nousee. Sama kierrätyksessäkin: jos jätteitä ei kierrätetä oikealla tavalla, kustannus tulee asukkaille ja sitä kautta vuokraan, Aho sanoo.

Naapureiden kanssa ei kannata ryhtyä kinaamaan. He ovat kuitenkin ihmisiä, joiden kanssa arkea eletään.

Ensimmäiseen omaan kotiin muuttaminen kartuttaa taitoja vähitellen

Ensimmäiseen omaan kotiin muuttaminen ei vaadi kaiken osaamista. Tärkeämpää on tietää, mistä kysyä ongelman tullen. Aho sanoo, että huoltoliike on yleisin paikka asioiden selvittämiseen. Vuokranantajaan kannattaa ottaa yhteyttä, kun on kyse rikkoutuneesta jääkaapista tai hellasta. Killström kertoo, että vuokranantajan kanssa hän sopi muun muassa seinän tapetoimisesta. 

Aho neuvoo, että kotitalouteen liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä vaikka Marttojen neuvontapalveluun. Monissa kaupungeissa toimii myös nuorille suunnattu Ohjaamo, jossa työskentelee monen alan ammattilaisia, jotka osaavat neuvoa erilaisissa taloudellisissa, sosiaalisissa ja muissa pärjäämiseen liittyvissä kysymyksissä.

Killström on tyytyväinen, että otti ratkaisevan askeleen ja muutti omaan asuntoon.

– Olihan se siistiä, kun muutti. Mutta jossain vaiheessa huomaa, että se on kuitenkin arjen pyörittämistä. Ehkä vanhempien luona olisi rahaa säästynyt enemmän, mutta näin sitä saa tavallaan kasvaa aikuiseksi.

Näin löydät vastauksen:

Isännöinti

  • Muuttoilmoitus (jos ei mene huoltoyhtiön kautta)
  • Autopaikat
  • Saunavuorot (jos ei mene huoltoyhtiön kautta)
  • Jatkuvat järjestyshäiriöt
  • Murtoilmoitus, lisäksi poliisille 

Huoltoyhtiö

  • Nimi oveen ja ilmoitustaululle
  • Lämmitysongelmat
  • Sähköongelmat
  • Kylpyhuoneiden ongelmat, kuten vuotava hana, pesualtaiden hajulukot, kosteusongelmat
  • Havainnot tuholaisista (ota kuva)
  • Miten yhteistilat toimivat
  • Lukitusongelmat ja unohtunut avain

Vuokranantaja

  • Kun asuntoon kuuluva kodinkone rikkoutuu 
  • Tapetointi, reiät seinässä
  • Vahingot ja vauriot asunnon pinnoille
  • Ongelmia vuokranmaksussa

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja

  • Ideat asumisen kehittämiseen, esimerkiksi viljelylaatikoita pihalle
  • Talon tavat

Naapuri

  • Tarjoa ja pyydä naapuriapua
  • Kerro ja sovi melun tai tupakansavun aiheuttamista ongelmista

Lisätietoa: Kiinteistömedia: Taloyhtiön vastuunjako. Vuokralaiset ry. Suomen vuokranantajat: Hyvä vuokratapa. 

Lue lisää: Avoin asenne ja tarkka budjetointi – näillä eväillä pärjää kotoa omilleen muuttava nuori

Mari Schildt

Kirjoittaja: Mari Schildt

Asunto-osakeyhtiö on ihmiselle koti, mutta kansantaloudelle se on varallisuuden ja vaurauden perusta. Harva tulee ajatelleeksi, että hyvin hoidetut taloyhtiöt takaavat esimerkiksi sen, että maan pankit saavat maailmalta varoja lainattaviksi edelleen suomalaisille. Kun me luotamme taloyhtiöihimme, meihinkin luotetaan maailmalla.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mari Schildt →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Naapurit Vastuu Vuokra-asuminen