Yhtiökokouksessa tyhmä kysymys voi olla se kaikkein viisain

Kirjoittanut Maria Mäkinen 12.3.2019

Sanotaan, ettei tyhmiä ole kysymyksiä. Pitää monesti paikkaansa ainakin taloyhtiön yhtiökokouksessa. Usein nimittäin ne asiat, joita tarjoillaan itsestäänselvyyksinä, ovat niitä kaikkein hankalimpia – ja olennaisimpia.

Yhtiökokouksessa tilipäätöksen vahvistaminen käydään usein läpi ihmisten istuessa hipihiljaa, vaikka nimenomaan tilinpäätös kertoo, mihin osakkaiden rahoja on taloyhtiöissä käytetty. Miksi kukaan ei kysy mitään, vaikka mielessä pyörii lukuisia kysymyksiä?

Ihmisellä on luontainen halu kuulua joukkoon. Jos kaikki muutkin istuvat hiljaa ja nyökkäilevät, tulee vaikutelma, että kaikki ymmärtävät kaiken. Harvoin näin on. Esimerkiksi tilinpäätöksen lukeminen on sen verran haastavaa hommaa, että netistä löytyy siihen oppaita. Kotitalolehti.fi:stäkin löytyy juttu, jossa listasimme kinkkiset talouden termit ja avasimme ne selkokielelle.

Toinen asia ovat taloyhtiön arkeen liittyvät asiat. Jos tiedottaminen on aina hoidettu ilmoitustaululla tai kunnossapitotarveselvitys on aina ollut epämääräinen paperi ranskalaisilla viivoilla, ajatellaan, että asian kuuluukin olla niin.

Jos maailmassa ei olisi kysytty ja kyseenalaistettu lukuisia asioita, moni tärkeä keksintö olisi jäänyt kokonaan tekemättä. ”Tyhmät kysymykset” ovat vieneet maailmaa eteenpäin, ja uskon, että sama on mahdollista taloyhtiömaailmassa. Yksi tyhmä kysymys voi olla se kaikkein viisain.

Toivonkin, ettet jätä menemättä yhtiökokoukseen sen takia, että pelkäät nolaavasi itsesi tyhmillä kysymyksillä. On nimittäin niin, ettei naapurisikaan ymmärrä ihan kaikkea ja sinun avatessasi suusi hänkin rohkaistuu kysymään.

Maria Mäkinen

Kirjoittaja: Maria Mäkinen

Maria Mäkinen toimi Isännöintiliiton media- ja vaikuttamisviestintäpäällikkönä vuoden 2021 loppuun saakka.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Maria Mäkinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Yhtiökokous