Vaara väijyy pian taloyhtiöiden katoilla

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 19.12.2013

Muutamina viime vuosina jännitys tai jopa pelko ovat olleet tunnetiloja, joita olen kokenut kävellessäni talvisia katuja kaupungissa. Tarkoitan tietenkin, että olen jännittänyt katoilta roikkuvia jääpuikkoja ja lumikuormia. Eikä pelko ole ihan aiheeton, valitettavasti.

Turvallinen olo minulla on silloin, kun huomaan, että kiinteistön ympäristö on aina hoidettu ja hyvässä kunnossa. Hyvin johdetussa taloyhtiössä isännöinti, taloyhtiön hallitus ja kiinteistönhuoltoyritys tekevät saumatonta yhteistyötä ja huolehtivat, että taloyhtiön pihalla tai kaduilla on aina turvallista liikkua.

Käytännössä isännöinti sopii huoltoyrityksen kanssa lumen ja jään tarkkailusta ja poistamisesta. Viime talvet ovat kuitenkin olleet niin runsaslumisia, että oma huoltoyritys ei välttämättä ehdi paikalle tiukan paikan tullen. Taloyhtiön johdon onkin hyvä varautua jo etukäteen ennen talvea siihen, että tarpeen tullen palvelut on hankittava muualta.

Lumiturvallisuudessa ei pidä säästää

Joskus olen kuullut nurinaa kattolumien pudotuksesta syntyneistä kustannuksista. Tätä ei voi muuta kuin ihmetellä.

Ensinnäkin, taloyhtiön ulkoalueiden hoitokustannukset ovat keskimäärin vain noin 3 prosenttia hoitovastikkeesta ja toisekseen, lumityöt ovat tästä vain murto-osa. Siksi lumikustannuksissa ei missään nimessä pidä säästää. Ihan jo jokaisen oman turvallisuuden vuoksi.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huolto Katto Turvallisuus