Tuunataan taloyhtiön talous kuntoon

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 19.2.2013

Taloyhtiö tarvitsee itselleen strategian ja tavoitteet, jotta toiminta taloyhtiössä olisi tehokasta ja suunnitelmallista. Strategia kiteyttää osakkaiden ja asukkaiden näkemykset siitä, millainen heidän kotitalonsa on. Yhtiökokouksessa hyväksytty strategia ohjaa taloyhtiön toimintaa useiden vuosien ajan.

Strategia on isännöinnin ja hallituksen työkalu, joka helpottaa taloyhtiön johtamista. Strategian pohjalta isännöinti suunnittelee muun muassa seuraavan tilikauden talouden. Suunnitelmia tehtäessä on huomioitava rakennuksen pitkä elinkaari ja omistajien eli osakkaiden tarpeet.

Talousarvio kertoo taloyhtiön kuluvan tai tulevan vuoden arvioiduista tuloista ja menoista. Talousarvion pohjalta osakkaat päättävät yleensä yhtiökokouksessa yhtiövastikkeiden suuruudesta.

Yhtiövastike on maksu, jolla taloyhtiö kattaa pääsääntöisesti menonsa. Yhtiöjärjestykseen voi olla kirjattu, että osakkailta kerätään eri menoja varten erilaisia vastikkeita.

Taloyhtiön vuositalous muodostuu tuloista ja menoista, jotka syntyvät taloyhtiön rakennusten ylläpidosta ja taloyhtiön järjestämistä palveluista.

Remonttitaloudella tarkoitetaan korjausrakentamisen menoja ja tuloja, kuten vastiketuloja. Remontit ovat osa normaalia arkea, sillä rakennukset kuluvat, ja niitä on korjattava säännöllisesti.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

1 kommentti

  1. Mikä on ku. On taloyhtiö jossa on 3 huoneistoa ja huoneistoa on hallituksessa, eli 1 perheen toinen 1 asukas.voiko perhepäättääyhdessä asioita. Hallituskatu vastiketta ja puheenjohtaja hyväksyi. Voiko myöhemmin. Johtaja kutsuiylimääräisee. Kokoukseen ja perui vastikkeet korotuksen, voiko puheen johtaja hyväksyä molemmat asiat .
    MITEN laki sanoo miten voi hallituksen saada selvitystilaan .

Kommentointi on suljettu.