Taloyhtiön rappukäytävät ja paloturvallisuus

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 26.6.2012

Paloturvallisuuden takia rappukäytävässä ei saa säilyttää juuri mitään. Pelastuslain mukaan kalusteet, kukkaruukut, huoneistokohtaiset kynnysmatot ja lastenrattaat pitää siirtää muualle.

Esimerkiksi lastenrattaat voivat vaaratilanteessa olla poistumisen esteenä ja palaessaan ne tuottavat myrkyllisiä kaasuja. Rattaita saa säilyttää erillisessä lastenrattaille tarkoitetussa huoneessa tai pyöräkellarissa. Jos vaunuille ei ole varastoa, pitää miettiä, missä rattaita on paras pitää – autossa vai kotona sisällä?

Rapussa ei saa olla mitään muutakaan, mikä voisi levittää paloa tai olla poistumisen esteenä. Käytävät on pidettävä tyhjinä. Henkilökohtaiset kynnysmatot pitää myös ottaa rappukäytävän puolelta pois, sillä niihin voi liukastua, jos joutuu poistumaan nopeasti.

Ovikransseja saa sen sijaan jokaisen onneksi vielä pitää koristamassa ulko-ovea.

Fakta: 100 kuolee vuodessa

  • Suomessa syttyy vuodessa yli 2000 asuntopaloa, joissa menehtyy ja vakavasti loukkaantuu noin sata henkilöä.
  • Koti- ja vapaa-ajan tapaturmissa menehtyy yli 2500 henkilöä ja vammautuu kymmeniä tuhansia.
  • Asuinkiinteistöjen kiinteistövakuutuksista korvataan tulipalojen aiheuttamia omaisuusvahinkoja vuosittain noin 30 miljoonalla eurolla.
  • Kotivakuutuksista tulipalojen aiheuttamia vahinkoja korvataan lähes 70 miljoonalla eurolla vuosittain.
  • Kotivakuutukset korvaavat vuosittain yli 20 000 vuotovahinkoa, joiden korvaussumma on yli 80 miljoonaa euroa.
  • Kiinteistövakuutuksista korvataan vuosittain yli 10 000 vuotovahinkoa, joiden korvaussumma on yli 40 miljoonaa euroa.
Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

2 kommenttia

  1. Voiko isännöitsijä määrätä kylpyhuone remonttiin urakoitsijan ?
    Asukas/osakkeen omistaja oli sopinut toisen urakoitsijan kanssa remontista,mutta se ei käynyt ko isännöitsijälle.Ei ole kyse remontin valvonnasta
    On käynyt ilmi tuollainen tapaus täällä keski-Suomessa.

    1. Jos on kyse osakkaan suorittamasta remontista, niin osakas saa valita remontin tekijän ja ajankohdan sekä suoritustavan, kunhan lain vaatima hyvä rakennustapa täyttyy. Taloyhtiö ja toinen osakkeenomistaja voivat kuitenkin asettaa ehtoja osakkaan suorittamalle remontille. Tyypillisiä ehtoja ovat esimerkiksi, että meluisia töitä ei suoriteta ilta- tai yöaikaan ja että pöly ja rakennusjätteet siivotaan rappukäytävistä määrävälein. Lisäksi poikkeuksellisen laajoissa remonteissa voidaan myös asettaa jonkinlaisia ajallisia ehtoja muutostöiden suorittamiselle, jotta rakennus ei ole työmaana kohtuuttoman pitkiä aikoja. Taloyhtiön asettamat ehdot liittyvät useimmiten siihen, että työ suoritetaan hyvän rakennustavan mukaisesti ja työlle valitaan ammattitaitoinen tekijä.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Paloturvallisuus Turvallisuus Vakuutukset