Toimimaton isännöinti kannattaa vaihtaa

Kirjoittanut Marjut Joensuu 18.2.2019

Yli kaksi miljoonaa suomalaista asuu taloyhtiössä. Usein taloyhtiön hallituksen apuna kiinteistön arvoa säilyttämässä ja asumista sujuvoittamassa on isännöinti. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on yli 1200 isännöintiyritystä, joten taloyhtiöillä on mistä valita.

Aina isännöinnin ja taloyhtiön hallituksen yhteistyö ei kuitenkaan suju, kuten Helsingin Sanomien artikkelista (10.2.) käy ilmi. Jos yhteistyö takkuaa, kannattaa hallituksen aivan ensimmäiseksi ottaa se puheeksi isännöitsijän kanssa. Jos neuvottelu ja reklamointi eivät tuota tulosta, taloyhtiön kannattaa vaihtaa isännöintiyritystä.

Hallituksen täytyy valita isännöintipalvelu huolella ja pohtia, millaisia tarpeita ja tavoitteita taloyhtiöllä on. Huomioon pitää ottaa esimerkiksi taloyhtiön koko, ikä ja kunto sekä osakkaiden ja asukkaiden toiveet. Sopivia isännöintiyrityksiä voi etsiä tutuilta suosituksia kyselemällä tai Isännöintiliiton Hae isännöintiä -palvelun avulla. Hallituksen kannattaa tutkailla yritysten verkkosivuja, selvittää asiakaslupaukset ja se, millaisia palveluita on tarjolla.

Hallituksen pitää varmistaa, että hallituksella ja isännöintiyrityksellä on samanlainen käsitys isännöintipalvelun sisällöstä. Palvelun sisältö, laatu, laajuus ja palvelun veloitusperusteet sovitaan isännöintisopimuksessa. Sopimuksen tekee taloyhtiön hallitus isännöintiyrityksen kanssa. Mahdollisimman tarkka sopiminen on kaikkien etu.

Yhteistyön aloittamiseen kannattaa varata aikaa ja varmistaa, että tieto hallituksen ja isännöinnin välillä kulkee avoimesti. Hyvä hallitus valitsee isännöinnin huolella sekä vaalii ja kehittää yhteistyötä pitkällä tähtäimellä – se on koko taloyhtiön etu.

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Mielipide-osastolla 17.2.2019.

Marjut Joensuu

Kirjoittaja: Marjut Joensuu

Marjut Joensuu työskenteli Isännöintiliiton johtajana ja vt. toimitusjohtajana maaliskuuhun 2019 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marjut Joensuu →

4 kommenttia

  1. Samaa mieltä, näkee ja kuulee isännöitsijöistä jotka kaapanneet vallan taloyhtiössä (-öissä )
    kaikkien onneksi näitä on kuitenkin vähän määrään nähden.
    Myös taloyhtiön osakkaat voisivat olla vähän aktiivisemmin mukana yhtiölouksissa.
    Toimen ongelma näyttää olen myös ns. vuokranantajaosakkaat, siistiä ei enempää tälläkertaa…
    Kukin miettiköön tahollaan…

    1. Tämä mielipide osoittaa täydellistä tietämättömyyttä siitä, miten taloyhtiö toimii ja miten “valta” on jaettu. Lauri Espoosta puhuu vastoin parempaa tietoaan, mutta sehän on nykyajan trendi.
      Isännöitsijä ei voi missään olosuhteissa “kaapata valtaa”.

  2. Talossamme on pesutupa. Olen kysynyt isännöitsijältä pesutupamaksuista. Ei vastausta, keneltä osakkeenomistajana voin saada tietoa , olen suunnittelemassa muuttoa osakkeeseen. talo on 6 vuotta vanha.

  3. Kyllä isännöitsijä voi vallata taloyhtiön. Meillä isännöitsijä sai hallitukseen läpi neljä hänelle suosiollista jäsentä uudella äänestys systeemillä, vaikka vastapuolella oli huomattavasti enemmän ääniä. Tässä ohitettiin asukkaiden toiveet ,sekä talon etu.
    Pelolla odotellaan, mitä nyt tapahtuu?

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Palvelut Taloyhtiön johtaminen