Anne Murtomäki on Isännöintiliiton jäsenpalvelupäällikkö.

Tärkeimmät tärpit yhtiökokoukseen

Kirjoittanut Anne Murtomäki 8.3.2024

Jos yhtiökokoukseen malttaa vähän valmistautua, kokouksesta saa enemmän irti.

Postiluukustasi kolahtaa kutsu taloyhtiösi yhtiökokoukseen kevään aikana, joillakin se kilahtaa sähköpostiin. Kutsun liitteenä on paksu paperinippu. Tässä sinulle tärpit neljästä eri dokumentista, joita kannattaa tarkastella etukäteen ennen kokousta.

Lukaise ensin tilinpäätöksen toimintakertomus, jossa on kerrottu pääasiat taloyhtiöstä ja edellisestä vuodesta.

Ota sitten käteesi numeronippu eli tilinpäätös. Tilinpäätöksessä on runsaasti tietoa: itse tilinpäätösdokumentin lisäksi ainakin talousarviovertailu ja tase. Itse katsoisin luvut talousarviovertailusta eli vertaisin lukuja edelliseen vuoteen. Näin saa selville, ovatko menot nousseet tai onko joissain asioissa saatu säästöjä aikaiseksi. Jos numerot vilisevät silmissäsi, katso ainakin seuraavat asiat:

  • Tuotot eli tulot: Taloyhtiö saa tulonsa pääosin osakkaiden maksamista vastikkeista ja käyttökorvauksista, mahdollisesti myös vuokrista. Nämä tulot on riitettävä taloyhtiön pyörittämiseen eli katettava menot.
  • Menoista korjausten ja huollon sekä hallinnot kulut kiinnostavat yleensä eniten.
  • Tänä päivänä energia-asiat ovat entistä tärkeämpiä. Joten katso myös energiaan liittyvät luvut: lämmityksen, kiinteistösähkön ja vedenkulutuksen kustannukset. Voisiko niistä saada säästöjä?
  • Jos yhtiössäsi on tehty iso urakka, kustannukset näkyvät tilinpäätöksestä.
  • Onko kuluissa jokin asia, joka mietityttää sinua? Joku muukin saattaa ihmetellä samaa asiaa, joten tee palvelus, ja kysy isännöitsijältä kokouksessa.

Joku muukin saattaa ihmetellä samaa asiaa, joten tee palvelus, ja kysy isännöitsijältä kokouksessa.

Kolmas tärkeä tilinpäätöksen dokumentti on vastikerahoituslaskelma. Laskelmista näet vastikkeiden ja kulujen erotuksen. On hyvä, jos vastikelaskelma osoittaa ylijäämää, jotta taloyhtiöllä on rahaa myös yllättäviä menoja varten. Jos laskelma osoittaa alijäämää, se tarkoittaa useimmiten, että vastiketta on seuraavana vuonna nostettava.

Neljännestä paperista, taseesta, näet, kuinka paljon taloyhtiöllä on varoja ja velkaa. Tase ei välttämättä kerro rakennusten ja kaluston todellista arvoa. Taloyhtiön kirjanpidollinen arvo voi olla puoli miljoonaa, kun kiinteistön todellinen arvo on moninkertainen.

Hallitustyö ei vaadi erityisosaamista, vaan tärkeää on olla kiinnostunut taloyhtiön asioista ja niiden edistämisestä.

Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä asiana yhtiökokouksessa on uuden hallituksen valinta. Oletko itse kiinnostunut? Ole rohkea. Hallitustyö ei vaadi erityisosaamista, vaan tärkeää on olla kiinnostunut taloyhtiön asioista ja niiden edistämisestä. Tai onko mielessäsi hyvä ehdokas? Keskustele ehdokkuudesta hänen kanssaan. Voit jutella ehdokkaastasi etukäteen myös isännöitsijälle tai nykyiselle puheenjohtajalle.

Anne Murtomäki

Kirjoittaja: Anne Murtomäki

Anne Murtomäki toimii Isännöintiliitossa jäsenpalvelupäällikkönä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Anne Murtomäki →

Kirjoita kommentti

Hienoa että haluat jakaa omia kokemuksiasi. Pysy kuitenkin asiallisesti asiassa. Karsimme etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Kokoukset