Taloyhtiö voi valmentaa asukasta energian säästämisessä

Kirjoittanut Ida Levänen 16.11.2017

Patteri hohkaa, suihkuaika venyy ja sähköä riittää kaikkiin mahdollisiin härveleihin. WWF:n mukaan me suomalaiset kulutimme jo huhtikuussa osamme vuosittaisista luonnonvaroistamme. Ylikulutuksen suurimpia syitä ovat asumiseen ja liikkumiseen käytetty energia sekä ruuantuotanto.

Tuhlailevan elämäntapansa tiedostaa kiusallisen hyvin. Silti muutoksen tekeminen on äärimmäisen vaikeaa. Olenkin sitä mieltä, että on epärealistista kuvitella, että jokainen meistä alkaisi nuukailemaan ihan itse. Edes rahan säästö ei välttämättä ratkaise ongelmaa – kuten terveyden säilyttäminen ei ratkaise sitä, että tekisimme terveyttä edistäviä valintoja. Helppous ja mukavuus ratkaisevat.

Avuksi tarvitaan isompia tekijöitä. Ja taloyhtiöissä asuvat ovat jälleen etulyöntiasemassa.

Personal trainer -ystävälläni on tapana sanoa asiakkailleen, että hän ei voi tehdä töitä tämän puolesta, vaan voi ainoastaan antaa työkalut. Taloyhtiö sen sijaan voi toimia asukkaan puolesta kuin unelmavalmentaja: Kun ratkaisut ja teot tehdään taloyhtiön tasolla, asukkaalle koituva energialasku kevenee kuin itsestään.

Isännöinnin rooli on merkittävä. Isännöinti seuraa taloyhtiön energiankulutusta ja ehdottaa toimenpiteitä sen parantamiseksi. Kulutuksen vähentämistä ei tehdä kituuttamalla ja kärsimällä, vaan kulutusta voidaan kutistaa samalla kun asumismukavuus kohenee.

Toki asukkaiden omatkin toimet vaikuttavat. Autoni antaa jo välitöntä palautetta siitä, miten ajotapani vaikuttaa bensan kulutukseen. Samanlaisten sovellusten avulla pieniä päätöksiä olisi motivoivampaa tehdä kotioloissakin. Esimerkiksi sähkön ja veden käyttöä olisi kiva tarkkailla reaaliajassa.

Ida Levänen

Kirjoittaja: Ida Levänen

Ida Levänen työskenteli Kotitalo-lehden julkaisupäällikkönä alkuvuoteen 2019 saakka.  

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Ida Levänen →

2 kommenttia

 1. Lämmöntuottotavoista riippumatta ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on edullisin ja tehokkain tapa vähentää lämmityskustannuksia ja päästöjä. Lisäksi tiiviit rakenteet mahdollistavat säätöjen mukaisesti toimivan ilmanvaihdon.
  Katso netistä. Veto- mitä veto on?
  Veto viilentää asuntoa ja lisää lämmityskustannuksia.

 2. Energian kulutus ja sen yhteys ympäristömme tilaan on mielestäni jo nyt laajasti ymmärretty.
  Yksi asia asumisemme kustannuksissa ja asukkaiden käyttäytymisessä ei kuitenkaan ole saanut riittävää huomiota. LÄMPIMÄN KÄYTTTÖVEDEN TODELLISET KUSTANNUKASET ASUNTOYHTIÖISSÄ. Kaikilla ohjesivuilla, joka Kiinteistöliitonkin sivulla, annetaan ohjeeksi lämpimän käyttöveden kustannusten laskemiseksi vain VEDEN LÄMMITTÄMISEN TEOREETTINEN ENERGIANKULUTUS, vaikka useiden tutkimusten mukaan, ainakin vanhemmassa kiinteistökannassa, lämpimän käyttöveden kustannukset ovat suuruusluokkaa 40 % kiinteistön lämmityskustannuksista. Jos yhtiöjärjestyksessä on määräys, että HUONEISTOKOHTAISESTI KULUTETUSTA LÄMPIMÄSTÄ VEDESTÄ SUORITETAAN ERI KORVAUS, jotta korvaus olisi lähes oikeaa suuruusluokkaa, tällä korvauksella tulisi kattaa n. 40 % lämmityskustannuksista. Jos talossa on lämpimään käyttöveteen liitetyt kuivauspatterit korvauksella tulisi kattaa 35-37 % lämmityskustannuksista. Tähän tulisi vielä lisätä käyttöveden perushinta tältä osin, eli n. 40 % vedestä ja jätevedestä maksetuista kustannuksista. Tällöin tulisi katettua lämpimästä käyttövedestä aiheutuneet kustannukset asuntoyhtiölle.
  Käytännössä tämä johtaa pelkästään lämminvesimaksun tasolle 20- 30 € / asukas / kuukausi.
  Jos yhtiöjärjestyksessä on määräys vesimaksusta, jonka tulisi kattaa kaikki vedestä ja jätevedestä ja veden lämmittämisestä aiheutuvat kustannukset, vesimaksun tulisi olla usein tasoa 25 – 40 € / henkilö / kuukausi. Eräissä vesimittareilla varustetuissa kiinteistöissä on todettu, asuntokohtaisesti, että 50 €/ henkilö / kuukausi ei ollut riittävä.
  Jos todella aiotaan hillitä energian kulutusta asuntoyhtiöissä näiden tosiasioiden tunnustamisesta tulee lähteä. Vesimaksujen asettaminen oikealle tasolle on, valistuksen lisäksi, oiva konsti hillitä lämpimän veden läträystä.
  Uusissa yhtiöissä on vesimittaripakko ja niiden käyttö, ja lämpimän käyttöveden veden oikea hinnoittelu edistää energian säästöä. Mittareiden asentaminen on pakollista, mutta niiden käyttö laskutuksen perustana ei ole.
  Kun katsoo tilastokeskuksen julkaisemia lukuja asunto-osakeyhtiöistä ja kiinteistöjen tuottoja voi helposti todeta, että asiaa ei ole oikein tiedostettu.
  Kun yhtiövastikkeisiin kohdistuu kovasti nousupaineita, on vesimaksujen korottaminen oikealle, eli kustannusten tasolle oiva konsti pienentää painetta muuhun hoitovastikkeeseen. Oikeanlaisella yhtiöjärjestyksellä 20- 25 % kustannuksista voidaan siirtää osakkaille kulutuksen mukaan maksettavaksi. Yksi tärkeä peruste vesimittarien pakollisuudesta päätettäessä oli se, että näin voidaan siirtyä oikeudenmukaisempaan ja Kulutuksesta riippuvaan kustannusjakoon asuntoyhtiöissä.
  Tässä olisi Isännöintiliitolla työsarkaa.

  HAIN jäsen muinoin yli 20 vuotta.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Lämmitys Sähkö