Minkälaista olisi, jos omistaminen ja asumisen asiat hoituisivat sähköisesti?

Kirjoittanut Jaana Sallmen 1.10.2015

Kuvittele, että päättäessäsi myydä asunto-osakkeesi sinun ei tarvitsikaan etsiskellä koirankorville rispaantunutta osakekirjaa piironginlaatikoista vain todetaksesi parin tunnin jälkeen, että pankkiinhan se jäi säilytykseen sen jälkeen, kun asuntolainan viimeinenkin erä tuli muutama vuosi sitten hoidetuksi.

Kuvittele, että saisit isännöitsijäntodistuksen sähköpostiisi saman aamupäivän aikana, kun ensin olet tilannut ja maksanut sen isännöintiyrityksen verkkokaupassa. Kuvittele, että ostajan löytymisen jälkeen kaupat tehtäisiinkin verkossa ilman, että sinun, mahdollisen kiinteistönvälittäjän, ostajan, pankkineuvojasi ja ostajan pankkineuvojan täytyisi löytää kaikille sopiva ajankohta kokoontua yhteen ja samaan paikkaan allekirjoittelemaan kauppakirjoja, velkakirjoja, panttaussitoumuksia ja varainsiirtoverolomakkeita. Kuvittele, että kaupantekotilaisuus ei olisikaan kokonaisen aamupäivän aikaa vievä tilaisuus, jonka aikana joudut käydä laittamassa parkkimittariin rahaa kerta toisensa jälkeen.

Kuvittele, että kaupan jälkeen ostaja siirtyisi asioimaan omistuksen kirjaajan nettisivuille, ja saisi merkkautettua itsensä viipymättä ostamiensa osakkeiden omistajaksi. Kuvittele, että ostajana voisit heti käydä netissä kurkkaamassa, kuinka hienolta oma nimi taloyhtiön muiden osakkeenomistajien joukossa näyttääkään.

Uudesta omistajasta menisi ilmoitus automaattisesti taloyhtiön isännöinnin hoitavalle yritykselle, joten myös vastikelaput lähtisivät uudelle omistajalle saman tien. Voisit halutessasi hoitaa yhdellä kertaa isännöintiyrityksen sivuilla myös autopaikan vuokraamisen ja saunavuoron varaamisen, kun kirjoissa ja kansissa on, että sinä omistat osakkeet. Samaten kaikki asumisen viestit saavuttaisivat sinut reaaliajassa, ja alkaisit osakkaana tuntea heti kuuluvasi uuden kotitalosi yhteisöön. Ja kun seuraavana päivänä taloyhtiön isännöitsijä lähettäisi osakkaille yhtiökokouskutsut, tulisi kutsu suoraan sinulle, eikä kiertäisi myyjän postilaatikon kautta.

Myös taloyhtiön talkookutsu eli mainio mahdollisuus tutustua uusiin naapureihisi kilahtaisi vaikka tekstiviestinä kännykkääsi samaan aikaan kun kutsu lähtisi talon vanhallekin jengille. Ajattele, kuinka paljon tämä kaikki säästäisi aikaasi.

Tuleva talvi näyttää, syntyykö Suomeen sähköinen asunto-osakerekisteri, Asrek, ja onko edellä kuvattu mahdollista jo lähivuosina. Eletään jänniä aikoja siis.

Jaana Sallmen

Kirjoittaja: Jaana Sallmen

Varatuomari Jaana Sallmén työskenteli Isännöintiliiton lakiasiantuntijana maaliskuuhun 2020.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Jaana Sallmen →

2 kommenttia

  1. ASrek varmaan syntyy, mutta isännöitsijätoimiston sähköisten palveluiden kehittyminen tuohon voi viedä paljon pidempään.

  2. Sähköinen asunto-osakerekisteri varmaan tosiaan syntyy, ja varmaan sen myötä myös mahdollisuus asuntokauppojen tekemiseen verkon kautta. Kiinteistökauppojen kohdalla sähköinen kaupankäynti onnistuu ilmeisesti jo nyt Maanmittauslaitoksen kiinteistökaupan verkkopalvelussa https://www.kiinteistoasiat.fi/

    Sähköiseen rekisteriin liittyy monia etuja. Toki siihen liittyy riskejäkin,, joista pitää rekisteriä ja sen käyttöliittymiä luotaessa huolehtia. Jotenkin pitää kyetä estämään esimerkiksi sitä, ettei joku muu voi myydä toisen asunto-osakkeita sähköisestä rekisteristä omistajan tietämättä, tai etteivät ihmiset pysty ainakaan kovin helposti tekemään asunto-osakekauppoja sellaisessa tilassa, jossa henkilö ei ole päätöksentekokykyinen – esimerkiksi päätöksentekokykyyn vaikuttavan sairauden tai vaikkapa päihteiden vaikutuksen takia. Paikan päällä tehtyjen kauppojen kohdalla ei sopimusta liene annettu tehdä, jos joku osapuoli vaikuttaa esimerkiksi selvästi päihtyneeltä, mutta verkkokaupan kohdalla tällaisia havaintoja eivät muut osapuolet pääse samalla tavoin tekemään. Sähköisen asunto-osakekaupan kohdallakin voi olla syytä pyrkiä jotenkin ehkäisemään mahdollisuutta asunto-osakekauppoihin jonkun osapuolen päätöksentekokyvyn osalta kyseenalaisessa tilassa, koska asuntokaupoissa on usein kyse kohtalaisen merkittävistä omaisuuseristä ihmisten kokonaisvarallisuuteen nähden.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa Huoneistotietojärjestelmä Viestintä