Osakas on viime kädessä vastuussa remontistaan

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 1.12.2011

Oman kodin ilmettä on mukava uudistaa. Ennen jokaista remonttia täytyy miettiä, kuka remontin voisi tehdä hyvin ja kohtuuhintaisesti. Voiko kylpyhuoneremontin tehdä veljenpojan serkku vai pitääkö työstä maksaa ammattiurakoitsijalle kalliita euroja?

Osakkaan täytyy jokaisen remontin yhteydessä menetellä kaikin tavoin huolellisesti. Hänellä pitää mahdollisten ongelmatilanteiden varalta olla näyttöä, että

  • remontin suunnitelmat on laatinut asiantuntija,
  • remontista on etukäteen ilmoitettu isännöintiyritykselle asianmukaisesti,
  • remontin on tehnyt ammattilainen ja
  • remonttia on valvottu asianmukaisesti.

Jos esimerkiksi kylpyhuoneen vedenerityksen on tehnyt ammattitaidoton kummin kaima ja vieläpä ilman kuittia, osakas ei pysty osoittamaan, että on ollut huolellinen.

Osakas on viime kädessä vastuussa remontistaan. Asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa, että remontti on tehtävä hyvän rakennustavan mukaisesti, joten osakkaan on huolehdittava, että lakia noudatetaan. Työt on tehtävä

  • asunto-osakeyhtiölain,
  • viranomaismääräysten,
  • viranomaisohjeiden,
  • yleisesti noudatettavien rakennuksen laatutasoa kuvaavien suositusten¹ ja
  • tuotevalmistajien ohjeiden mukaan.

Jos osakas ei noudata hyvää rakennustapaa, hän voi joutua vahingonkorvausvastuuseen. Tyypillisesti virheet huomataan vasta vuosien päästä tehdystä remontista. Alakerran asuntoon alkaa esimerkiksi vuotaa vettä ja kun asiaa aletaan selvittää, huomataan, että vedeneristys on tehty silloisten määräysten vastaisesti.

¹ Viranomaismääräykset ilmenevät Suomen rakentamismääräyskokoelmasta ja suositukset käyvät ilmi esimerkiksi julkaistuista RT-kortistosta ja KH-kortistosta.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

6 kommenttia

  1. Saakos muuten lauantaisin tehdä remonttia kerrostalossa?

    1. Tärkeintä on noudattaa taloyhtiön omia järjestyssääntöjä. Ne määrittelevät ensisijaisesti, milloin osakas voi tehdä remonttia. Remontteja ei saa kuitenkaan tehdä pyhäpäivisin eikä yörauhan aikaan.

  2. Tässä oli kyllä vähän harhaanjohtavaa tietoa. Kirjoituksessa sanottiin, että “jokaisen” remontin yhteydessä pitäisi olla luotuna organisaatio jossa on suunnittelija, tekijä, valvoja, ja tietenkin isännöitsijä dokumentoimassa jokaisen vasaraniskun. Ihan jokaisen remontin yhteydessä moista organisaatiota ei tarvita.

    Huomautus siitä mitä kaikkia lakeja on noudatettava, menee “vähän” pelottelun puolelle. Tuossa on litania, jota kukaan remontin tekijä ei tietenkään hallitse, eli jos tätä ohjetta tulkitaan tarkasti, kukaan ei voi tehdä “omistus”asunnossaan mitään remonttia itse.

    On myös iso ero, onko asunto kerrostalossa, rivitalossa vai erillistalossa. Onko yhtiö iso vai pieni. Pienissä rivi/erillistalo yhtiöissä vastuunjako voidaan jakaa osakkaiden kesken selkeästi, jolloin remontteihin liittyvää hallintointia voidaan helpottaa huomattavasti. Tällöin asuminen tuntuu taas OMISTUSasumiselta.

    1. Hyviä huomioita. Toki jos kunnossapitovastuu on laajasti siirretty yhtiöjärjestyksessä osakkeenomistajalle, se vaikuttaa osakkeenomistajan ilmoitusvelvollisuuden laajuuteen. Tyypillisesti kuitenkin ne työt, joita osakas saa normaalissa kerrostaloasunnossa tehdä ilman, että niistä ilmoitetaan tai niitä suunnitellaan asianmukaisesti, ovat hyvin pieniä.

  3. Jos “kummin kaima” tekee ammatikseen kylpyhuoneremontteja, eli on ammattilainen ja haluaa ilman palkkiota tehdä vesieristykset ns. ystävän palveluksena. Hänellä on pätevyys ja tarvittava sertifikaatti. Kuinka silloin on meneteltävä? Olen itse suunnitellut remontin. Vanhanaikaiset kaakelit vain vaihdettaisiin uusiin, kajoamatta viemäröinteihin, vesiputkiin tai seinärakenteisiin. Tarkoitus olisi itse ostaa tarvikkeet ja antaa kummin kaiman hoitaa vesieristys. Saako näin tehdä ja mitä pitää ottaa huomioon? Riittääkö suunnitelmaan vain että kaakelit vaihdetaan seinistä ja lattiasta ja vesieristys tehdään käyttäen sen ja sen merkkisiä aineita. Laattoja tai niiden merkkiä tuskin tarvitsee enempää selvittää. Saanko itse hoitaa laatoituksen jos pätevä ammattilainen vesieristää? Kiitos jo etukäteen vastauksestasi.

    1. Toki asukas voi käyttää tuttavaa, joka on ammattilainen remontintekijänä. Silloin kannattaa tehdä tavallinen muutostyöilmoitus ja ilmoittaa hänet remontintekijäksi tavalliseen tapaan. Teknisiin kysymyksiin en juristina pysty valitettavasti vastaamaan. Muutostyöilmoitukseen ilmoitatte kylpyhuoneremontin laatoitus- ja vedeneristetyöt, niiden tekijät ja materiaalit. Isännöitsijä arvioi, noudattaako remontti hyvää rakennustapaa.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huoneisto Kosteusvaurio Kylpyhuone Vastuu