Pihistely tulee kalliiksi – satatonnia voi mennä hetkenä minä hyvänsä

Kirjoittanut Anna Malk 5.10.2017

Ihmisen perusluonteessa on muutama järjetön piirre, kun puhutaan rahankäytöstä.

Ensinnäkin ostamme mitä sattuu, kunhan kolme saa kympillä.

Toiseksi meitä vaivaa mulle-kaikki-heti-nyt-ajattelu. Suunnittelemme raha-asioita mieluiten viikko- tai kuukausitasolla, ja rahat riittävät nippa nappa seuraavaan palkkapäivään. Talon korjauksista puhuttaessa kiinnostaa vain niiden vaikutus vastikkeeseen nyt ja heti.

Kolmanneksi meidän on vaikea hahmottaa suuria rahasummia. On paljon yksinkertaisempaa pihtailla kaupan kassalla 20 sentin muovipussista kuin pohtia, miten vaalisi parhaiten 250 000 euron omaisuuttaan. Pahvilaatikoiden taittelusta pahviroskikseen käydään yhtiökokouksessa paljon intohimoisempaa keskustelua kuin miljoonalainasta.

Kannattaa malttaa mielensä, vaihtaa lyhyt tähtäin pidempään ja kiinnostua omaisuutensa arvosta. (Se voi olla vastoin luonnetta, mutta silti.)

Kun alelaarivietti iskee isännöintimarkkinoilla, ei ole mitään järkeä rynnätä suin päin ostoksille. Kannattaa katsoa, mitä on myynnissä. Kannattaa pohtia, vastaavatko isännöinnin tarjoamat palvelut oman taloyhtiön tarpeita.

Mitä jos vain harjoittelisi tähyilemään hyvän matkan päähän, kun talon kunnossapidosta puhutaan? Antaisi isännöinnin laatia strategian, jonka mukaan sitten edettäisiin? Näin ei ainakaan ajauduttaisi tilanteisiin, joissa pieni, helposti ja halvalla korjattavissa ollut vika pääsikin vähän paisumaan.

Kun tekisi mieli pyöritellä vain pikkurahoja, on syytä palauttaa mieleen, kuinka paljon rahaa asunnossa on kiinni. Ei voi olla yhdentekevää, mitä varoille vuosien varrella tapahtuu. Senttipelureiden taloyhtiössä säästetään satanen juuri nyt, mutta menetetään satatonnia hetkenä minä hyvänsä.

Anna Malk

Kirjoittaja: Anna Malk

Anna Malk työskenteli Kotitalo-lehden päätoimittajana ja Isännöintiliiton julkaisupäällikkönä kevääseen 2019 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Anna Malk →

2 kommenttia

  1. Hei, olisi mukava kuulla miten olette syventyneet sähkö/hybridi autojen lataus mahdollisuuksiin kiinteistöissä. Latausmahdollisuus luo kiinteistölle lisäarvoa. Isännännöitsijän toivoisi olevan kartalla näissä asioissa muuten talon asukkaat haaskaavat aikaa nippeli asioiden kanssa kuten pihasuunnitteluun (grillikatokset, pihakeinut, puskat jne.) jotka eivät nosta kiinteistön arvoa senttiäkään.

    1. Miten kiinteistön arvonnousu mitataan? Usein on ilmaan huitomista ja powerpoint-unelmia. Kiinteistön arvo ei todellakaan nouse siihen pumpatun rahan verran. Vanhasta talosta ei kannata tehdä uutta, vaan sellainen, mikä riittää osakkaille. Erityisesti jos kyseessä on vuokrakerrostalo. Yliremontointi korruption avulla nostaa vastikkeet niin korkeaksi, jotta vuokratuotot ovat pieniä. Vuokria ei kuitenkaan voi määräänsä enempää nostaa. Sossun rahanjako määrää esim. kaksioiden vuokrien kipurajan 700 euroon.

      Sähköautoja ostavat henkilöt, joilla on keskivertoa enemmän rahaa sijoittaa autoon ja akkujen ostoon. Pistokkeita kannattaa rakentaa uusiin taloihin niiden rakentamisen yhteydessä.

Kommentointi on suljettu.